• Посилання скопійовано

Вагітним та матерям дозволять працювати вночі та їздити у відрядження (за їх письмовою згодою)

Новим законопроєктом №6069 пропонується дозволити залучення до надурочних робіт і робіт у вихідні дні, а також направлення у відрядження вагітних жінок, матерів, батьків або інших законних представників дитини до досягнення дитиною трирічного віку лише за їх письмовою згодою

Вагітним та матерям дозволять працювати вночі та їздити у відрядження (за їх письмовою згодою)

17 вересня 2021 року у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №6069 "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо недискримінації вагітних жінок та інших осіб, які здійснюють догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку" (завантажити).

Зміни пропонується внести до статті 176 КЗпП, норми якої законотворці вважають дискримінаційними та такими, які не дають права вибору вагітним жінкам та жінкам, що мають дітей віком до трьох років, чи їхати їм у відрядження або чи працювати їм надурочно.

"Вагітні жінки та жінки, що мають дітей віком до трьох років, позбавлені можливості отримати вищий дохід та змушені працювати неофіційно. Також заборона їздити у відрядження призведе до обмеження можливостей щодо професійного розвитку, росту та видимості у професії. Водночас КЗпП обмежує чоловіків у гарантіях дотримання їх сімейних прав та здійсненні обов’язків по догляду за дитиною. Наприклад, одинокий батько не має можливості лишатися доглядати дитину, якщо роботодавець вирішить направити його у відрядження. Таким чином також порушуються права та законні інтереси малолітньої дитини на належний нагляд", - зазначено у пояснювальній записці до законопроєкту.

Тому законопроєктом пропонується дозволити залучення до надурочних робіт і робіт у вихідні дні та направлення у відрядження вагітних жінок, матерів, батьків або інших законних представників дитини до досягнення дитиною трирічного віку лише за їх письмовою згодою.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»