• Посилання скопійовано

Чи треба відстороняти від роботи працівників, які не вакцинуються, але працюють дистанційно?

В.о. Голови Держпраці, Дегнера зазначив, що дистанційна, надомна робота або робота в режимі гнучкого часу - це лише режими роботи. Тому роботодавці мають в обов'язковому порядку відсторонити від роботи таких працівників, якщо вони відмовляються від обов'язкової вакцинації.

Чи треба відстороняти від роботи працівників, які не вакцинуються, але працюють дистанційно?

Ми вже вказували, що з 8 листопада почав діяти обов'язок роботодавців відсторонювати від роботи працівників, які відмовляються від обов'язкової вакцинації.

Так от на пресконференції  в.о. Голова Держпраці вказав на окремі моменти оформлення наказу про відсторонення. Зокрема, він наголосив, що  для відсторонення працівників від роботи має бути виданий наказ по підприємству і доведений до відома працівника під підпис. Про це вказав Укрінформ.

«В наказі відповідно має бути зазначено, що таке відсторонення відбувається до усунення причин, що призвели до нього. Тобто фактично до підтвердження проходження вакцинації. Відповідно до законодавства таке відсторонення не підлягає оплаті на той період, на який працівник відсторонений», – зазначив Дегнера.

Звертаємо увагу! Водночас, коментуючи питання дистанційної роботи для визначених категорій працівників, Дегнера зазначив, що дистанційна, надомна робота або робота в режимі гнучкого часу – це лише режими роботи.

«Немає винятку в якому режимі роботи працює працівник. законодавство передбачає, що роботодавець повинен цю категорію відсторонити» – сказав Дегнера.

Водночас він наголосив, що непроходження обов'язкового профілактичного щеплення не є підставою для звільнення.

«Роботодавець не має права звільняти працівника, який відмовитися або ухиляється від обов'язкового чи профілактичного щеплення», – сказав Дегнера.

 

І «дистанційників» також – гостре питання відсторонення невакцинованих. Коментар від редакції.

З 8 листопада до обов'язків роботодавців входить відсторонення від роботи (виконання робіт) працівників, які підлягають обов’язковій вакцинації, однак відмовляються або ухиляються від проведення таких обов’язкових профілактичних щеплень, крім тих, які мають абсолютні протипоказання до проведення таких профілактичних щеплень та надали медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти СOVID-19, виданий закладом охорони здоров’я. 

На виконання цієї вимоги було затверджено Перелік професій, виробництв та організацій, представники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19.

І все нібито виглядало пристойно. Ось взяти, наприклад, учителів. Звісно, що кожен з батьків бажав би, щоб вчитель, який буде навчати його дитину та багато із нею наочно спілкуватися, був вакцинований. 

Проте пандемія і карантин тривають. І на сьогодні більшість території України перебуває у «червоній» зоні. Що означає, що навчальні заклади перейшли на дистанційне навчання. І нібито відсторонення від роботи через ухилення від вакцинації не для них – ну кого може заразити людина, яка спілкується з учнями та колегами за допомогою Інтернету?

Але законотворці цей момент, навмисно чи ні, не прописали. Жодних виключень, незалежно від режиму роботи!

І маємо прикру ситуацію, коли і так складне дистанційне навчання наших надомних учнів може бути зірвано через відсторонення вчителів, які не пройшли вакцинацію. 

Це при тому, що навіть омбудсман зауважила, що практична реалізація цього наказу в рамках чинного законодавства може призвести до порушення права на добровільність профілактичного щеплення та права на працю працівників закладів освіти. 

Проте порушити наказ МОЗ в цьому випадку загрожуватиме для роботодавців штрафами. 

Нагадаємо, що за ст. 44-3 КУпАП порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами передбачає  накладення штрафу:

  • на громадян – від 1000 до 2000 н.м.д.г. Тобто 17 – 34 тис. грн,
  • на посадових осіб – від 2000 до 10 000 н.м.д.г. Тобто 34-170 тис. грн.

Тому дотримуватися цієї вимоги чи ні, кожен роботодавець із зазначеного Переліку визначає самостійно. 

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: УКРІНФОРМ

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»