• Посилання скопійовано

Премія під час розрахунку компенсації за невикористану відпустку: лист Мінекономіки

Як врахувати премію під час розрахунку середньої зарплати при звільненні? Як застосовуються при цьому нові норми Порядку № 100, які діють з 4 вересня 2021 року?

Премія під час розрахунку компенсації за невикористану відпустку: лист Мінекономіки

Коментар до листа Мінекономіки від 27.10.2021 р. №4711-06/52043-07

Нагадаємо, що розрахунок середньої як для оплати за час відпустки, так і для оплати компенсації за невикористані дні щорічної відпустки,  ідентичні.

Спочатку треба визначити розрахунковий період. 

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток або для виплати компенсації за невикористані відпустки проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Працівникові, який пропрацював менше ніж рік, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку. Якщо працівника прийнято (оформлено) на роботу не з першого числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць враховується до розрахункового періоду як повний місяць (п. 2 Порядку №100).

А далі слід порахувати виплати, з яких буде розраховано середню зарплату. І ось тут для премій (зокрема, і місячних) та інших виплат, які нараховано за два та більше місяців, існує спеціальний порядок врахування при розрахунку. 

 

Врахування премії під час розрахунку

Спеціальна норма міститься у третьому абзаці п. 3 Порядку №100. Для цього до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додається  частина, яка визначається діленням суми премії або іншої заохочувальної виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період.

Таким чином, як зазначається в коментованому листі, з 4 вересня 2021 року премія, нарахована за попередні місяці (періоди), включається до розрахунку середнього заробітку починаючи з місяця її нарахування. Премія, нарахована за період, що перевищує місяць, відноситься частинами до заробітку місяців, кількість яких відповідає кількості місяців, за які така премія нарахована. Відлік таких місяців ведеться вперед від місяця нарахування премії.

Наприклад, працівник звільняється у листопаді 2021 року (незалежно від дати звільнення), таким чином премія за квартал (будь-який, перший чи четвертий), яка нарахована в листопаді 2021 року, не враховуватиметься при обчисленні середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки. Оскільки листопад не належить до розрахункового періоду для нарахування компенсації! 

А от якщо премія, наприклад, за перший квартал 2021 року була нарахована у квітні, то така премія включається до розрахунку. Але при цьому доведеться визначити частку премії, яка нарахована за кожний місяць першого кварталу,окремо. Таке визначення робиться шляхом поділу загальної суми премії на кількість відпрацьованих днів у першому кварталі та множенням кількості відпрацьованих днів у певному місяці. Тобто, частка визначається пропорційно відпрацьованим дням. І включати дохід у вигляді такої премії слід буде до доходу другого кварталу: січневу премію до квітня, лютневу – до травня, а березневу – до червня. Тобто, починаючи з місяця нарахування премії (квітня) з розподілом на три місяці (квітень, травень і червень). 

Таким чином, премії (в тому числі за місяць) та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за певний період під час обчислення середньої заробітної плати враховуються в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані. За місяць – місяць, за квартал – три місяці, за півріччя – шість місяців, за рік – дванадцять місяців тощо, починаючи з місяця їх нарахування.

 

Приклад. Працівник звільняється з 15.11.2021 р., має невикористаної відпустки 14 календарних днів. Працівник протягом року постійно працював (безоплатних відпусток, прогулів не було), однак у жовтні 2021 р. частину місяця був у щорічній основній відпустці (тому відпрацював лише 10 робочих днів). Працівник працює на умовах п’ятиденки, 40-годинний робочий тиждень з вихідними у суботу та неділю.

Премію за третій квартал 2020 року нарахували у вересні 2021 року у розмірі 15 000,00 грн. Дохід за розрахунковий період без урахування премії складає 236 000,00 грн (включаючи жовтневі відпускні). Як врахувати премію під час розрахунку середньої зарплати для компенсації відпустки?

1. Визначаємо розрахунковий період: 

Розрахунковий період в цьому випадку листопад 2020 р. – жовтень 2021 р.

2. Визначаємо кількість календарних днів розрахункового періоду, які враховуємо під час обчислення середньоденної зарплати: 354 (365 – 11). 

3. Визначаємо денний розмір премії:

Премія нарахована за третій квартал 2020 р. В третьому кварталі працівник відпрацював  65 днів. Денний розмір премії: 15 000,00 грн/65 відпр. днів = 230,77.

4. Визначаємо розмір премії, яка увійде в розрахунок відпускних: 

Кількість відпрацьованих працівником робочих днів в місяцях розрахункового періоду, до яких належить премія, складає: у вересні – 20 днів, у жовтні – 10 днів. В сукупності складає 30 днів. 

Тож, до розрахунку середньої зарплати  враховуємо частку премії в розмірі 6923,10 (230,77*30 відпр. днів).

5. Визначаємо середньоденну зарплату працівнику з урахуванням премії – 686,22 грн ((236 000,00 грн+6923,10)/354 к.дн.).

6. Визначаємо розмір компенсації 9607,08 грн (686,22 грн*14 к.дн.).

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»