• Посилання скопійовано

Зміни до КЗпП щодо праці вагітних жінок, матерів-годувальниць та батьків: альтернативний законопроєкт

У ВРУ зареєстровано альтернативний законопроєкт №6392-1 зі змінами до КЗпП щодо удосконалення правового регулювання праці деяких категорій працівників

Зміни до КЗпП щодо праці вагітних жінок, матерів-годувальниць та батьків: альтернативний законопроєкт

Нагадаємо, що 3 грудня на сайті ВРУ зареєстровано урядовий законопроєкт №6392 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання праці деяких категорій працівників". Ним пропонувалося переглянути систему трудових гарантій та змістити законодавчий фокус на батьків, які доглядають за грудними дітьми, а також підвищити правовий захист вагітних жінок і жінок, які годують дитину.

Зокрема, жінкам (крім вагітних та тих, що мають дітей до 1,5 років) дозволять працювати в нічний час, у неробочий час та їздити у відрядження (виключно за їх згодою!). Також передбачено вдосконалення норм КЗпП, які гарантують жінкам збереження робочого місця та відсутність дискримінації. Докладніше ми розповідали тут.

І ось 22 грудня у ВРУ зареєстровано альтернативний законопроєкт №6392-1. Його авторами є І. Абрамович, Н. Королевська, Т. Плачкова та Ю. Солод.

Як зазначено у пояснювальній записці, він спрямований на розширення економічних можливостей праці жінок, гарантій правового захисту працюючих жінок, зокрема жінок під час вагітності, пологів і вигодовування дитини, недопущення дискримінації за ознакою вагітності, удосконалення правового регулювання роботи працівників, які мають дітей, а також порядку надання відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами, що у своїй сукупності відповідатиме сучасним соціально-трудовим стандартам та дасть змогу імплементувати ряд міжнародних трудових стандартів у сфері охорони материнства в національне законодавство. 

 

Що пропонується альтернативним законопроєктом?

Зберігши закладену в основному законопроєкті №6392 ідею щодо заборони дискримінації в трудових відносинах за ознакою вагітності, розширення економічного потенціалу жінок та забезпечення повноцінної реалізації ними права на працю, в альтернативному законопроєкті пропонується:

1. Змінити критерії встановлення заборони на застосування праці жінок на важких роботах, підземних роботах і на роботах з небезпечними та шкідливими умовами праці. Зокрема, передбачається обов’язкова наявність згоди жінки на застосування її праці в зазначених умовах роботи. Таким чином, розширюється право жінок на працю й при цьому одночасно зберігається захищеність цієї категорії працівників, що полягає в добровільному виборі жінки щодо праці в таких умовах.

2. Встановити заборону на застосування роботодавцем дискримінації чи утиску стосовно працівника через ненадання ним згоди на застосування його праці у випадках, коли така згода є обов’язковою згідно з нормами законодавства.

3. Зберегти синну норму КЗпП, за якою жінки, що мають дітей віком саме до 14 років або дітей з інвалідністю, можуть залучатися до відрядження, нічних, надурочних та робіт у святкові, вихідні і неробочі дні лише за згодою жінки. 

4. Зберегти в чинній редакції норму КЗпП, за якою забороняється розірвання трудового договору з працівником з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період перебування працівника у відпустці або в період його тимчасової непрацездатності. 

5. Надати гарантії жінкам на період проходження рекомендованих лікарем медичних обстежень, що проводяться у зв'язку з вагітністю.

6. Удосконалити процедуру надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами з метою недопущення зменшення післяпологової частини цієї відпустки.

7. Зберегти чинну норму КЗпП щодо обов’язку власника або уповноваженого ним органу щодо обов’язкового працевлаштування вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю у разі їх звільнення у зв’язку з повною ліквідацією підприємства, установи, організації.

 

Коли наберуть чинності ці зміни?

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»