• Посилання скопійовано

Резервісти на підприємстві-2022: збереження середнього заробітку та пільги від роботодавця

Хто такі резервісти? Коли зберігати середню заробітну плату? Які пільги передбачені для резервістів і коли вони надаються? З якого періоду зберігати місце роботи та середню заробітну плату?

Резервісти на підприємстві-2022: збереження середнього заробітку та пільги від роботодавця

До теми працівників-резервістів ми зверталися ще на початку 2021 року. Тоді, а саме, 23 квітня 2021 року набрав чинності Закон №1357-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку». Він запровадив новий вид військової служби – військова служба за призовом осіб із числа резервістів у особливий період. Як це стосується кадровиків, бухгалтерів та резервістів – самозайнятих осіб? Аналітичну статтю з цього приводу ви можете прочитати за посиланням.

Що таке служба у військовому резерві Збройних Сил України та хто такі резервісти, хто може стати резервістом та має право укладати контракти про проходження служби, які терміни укладання контрактів? Відповіді на ці та інші запитання читайте тут.

Багато галасу наприкінці 2021 року наробила й ініціатива поставити на військовий облік більшість працюючих жінок. 17.12.2021 р. набрав чинності перелік працівниць, які повинні перебувати на військовому обліку у військоматі. Про це ми писали тут і тут. Але щодо цього обов’язку опрацювання нормативних актів ще триває. І є законопроекти, які можуть зробити військову службу для жінок виключно добровільною. Про це ми писали тут  і тут

А от з 1 січня 2022 року ввели в дію Закон України «Про основи національного спротиву» від 16.07.2021 № 1702-IX (далі — Закон про нацспротив). І він передбачає зміни до ст. 119 КЗпП стосовно гарантій, передбачених для працюючих резервістів. Так, середня заробітна плата та місце роботи зберігається за працівниками призваними на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Проте тут є один нюанс. Насправді в ст. 119 КЗпП норма про збереження місця роботи та середнього заробітку резервістам діє ще з 23.04.2021, завдяки Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку» від 30.03.2021 № 1357-ІХ (далі — Закон № 1357).  За ним додався ще один вид військової служби, а саме,  військова служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Але якщо вже ми заговорили про трудові гарантії працюючим резервистам, давайте розглянемо їх докладно. 

 

Хто такі резервісти 

Резервісти — особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період. 

На сайті Міноборони докладно описано про резервістів.

Зокрема, зазначається, що наразі, існує два шляхи проходження служби у військовому резерві:

за контрактом, тобто добровільно (в мирний час та в особливий період);

в обов’язковому порядку — служба у військовому оперативному резерві (на особливий період).

І щодо останнього наголошується: з прийняттям Закону № 1357 з’являється законодавчо унормована можливість призову для резервістів без оголошення загальної мобілізації. Особливості призову резервістів визначатимуться в Генеральному штабі Збройних Сил України безпосередньо на підставі загроз національній безпеці держави, які можуть виникати.
Рішення про призов резервістів ухвалюватиме Президент України за поданням Головнокомандувача ЗСУ (п. 1 ст. 39-1 Закону № 2232). Строк служби за таким призовом теж  визначається Президентом України (абз. 4 ч. 7 ст. 23 Закону № 2232).

Отже, якщо Президент оприлюднить рішення (у формі Указу), певна частина працівників-резервістів (яка саме – буде зазначено в цьому документі) буде призвана до лав ЗСУ.  Проте вже зараз, не чекаючи призову, працівники-резервісти можуть укласти із ЗСУ контракти про добровільне проходження військової служби. 

 

Гарантії для працівників - резервістів

Наведемо діючі гарантії для таких працівників у зручні таблиці.

Гарантія  для резервістів на підприємстві

 

Гарантія

Умови надання

Законодавча норма

1

Переважне право на залишення на роботі при вивільненні працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці

Надається  протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

п. 9 ч. 2 ст. 42 КЗпП

2

Додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню

протягом шести місяців після закінчення або припинення служби

Ст. 196 КЗпП

3

Надання молоді першого робочого місця

Працездатній молоді (віком від 15 до 28 років) після звільнення військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий надається перше робоче місце на строк не менше двох років

Ст. 197 КЗпП

4

Відпустка повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на даному підприємстві за бажанням працівника надаються:


звільненим після проходження військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, якщо після звільнення із служби вони були прийняті на роботу протягом трьох місяців, не враховуючи часу переїзду до місця проживання;


п. 5 ч. 7 ст. 10 Закону України «Про відпустки» 

 

Військові навчальні збори раз на три роки, але не для резервістів

Слід зазначити, що перебування у військовому резерві передбачає можливість не лише бути призваними на службу в будь-який момент в разі потреби, а і регулярне проходження навчання військовим навичкам, тобто, військові збори. 

З  1 січня 2022 року районні та міські територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦП) можуть призивати військовозобов’язаних на навчальні збори строком до трьох місяців один раз на три роки (ч. 3 ст. 29 № 2232). Раніше на навчальні збори призивали до п’яти разів строком до двох місяців кожного разу. 

Проте в цій же нормі Закону № 2232 чітко зазначається, що ця норма не стосується резервістів! Отже, для них обмежень щодо кількості призовів на військові збори наразі не існує. 

Як повідомляє Міноборони, на даний час типові терміни та варіанти проведення навчальних зборових заходів наступні:

  • для резервістів ОР-1 у складі бойових військових частин (бригад, полків) — до 15 діб; на базі навчальних центрів (для перепідготовки на дефіцитні спеціальності) — до 30 діб; перевірочні (1-денні) збори.
  • для резервістів ОР-2 та військовозобов’язаних для бригад КР, ТрО — від 10 до 30 діб; упр. бригад ТрО, стрілецьких б-нів та рот охорони ВК — від 5 до 10 діб; навчальних центрів (КППК офіцерського складу) — до 30 діб; на базі загальновійськових полігонів (для отримання базового рівня підготовки) — до 30 діб; перевірочні (1-денні) збори.

Нагадуємо: 

Резервісту державою компенсується вартість проїзду до місця зборів та у зворотному напрямку або ж його доставка здійснюється силами територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Резервіст забезпечується (безкоштовно) державою харчуванням, проживанням, медичним обслуговуванням та військовою формою під час зборів.

Резервісту гарантується збереження місця роботи, посади, середньомісячного заробітку та державне страхування на час зборів. І ось це ось це останнє має забезпечити і профінансувати роботодавець!  Але, на відміну від звичайної військової служби, оплата часу перебування на військових зборах роботодавцю держава компенсує.

Так, відповідно до з п. 11 Інструкції про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов'язаних та резервістів, грошової виплати резервістам, виплата середнього заробітку військовозобов'язаним, призваним на збори, провадиться підприємствами, установами та організаціями, де працюють (працювали) призвані на збори, з подальшим відшкодуванням цих витрат військовими комісаріатами.

Вимогами п. 12 указаної Інструкції визначено, що підприємства, установи та організації для покриття витрат на виплату середньої заробітної плати резервісту, призваного на збори, подають до районного військового комісаріату, у якому резервіст  перебуває на обліку, рахунки, котрі акцептуються і передаються до обласного військового комісаріату для оплати. Відшкодуванню підлягають всі витрати, пов'язані з виплатою середнього заробітку (у тому числі ЄСВ!). 

До рахунків додаються відомості на виплату середньої заробітної плати, нарахованої військовозобов'язаним, призваним на збори, за затвердженою цієї Інструкцією формою.

А якщо резервіст захворів під час зборів та продовжує хворіти після їх закінчення, за ним зберігаються місце роботи і займана посада, а після дня закінчення зборів, у разі непрацездатності (перебування на лікарняному), замість заробітної плати виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності.

***

А найбільша спільнота бухгалтерів в Україні – у нашій групі на Facebook

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»