• Посилання скопійовано

Індексація зарплати: правила проведення та як її уникнути?

Чи впливає на початок обчислення ІСЦ підвищення надбавок чи доплат? В яких випадках враховуються премії й доплати для індексації? Як робити порівняння для визначення місяця початку індексації у випадку підвищення окладу не з першого числа місяця?

Індексація зарплати: правила проведення та як її уникнути?

Коментар до листа Мінсоцполітики від 27.09.2021 р. №5207/0/290-21/51

Індексація – одне  зі запитань, що  найчастіше турбує бухгалтерів. Здавалось би у Порядку №1078 майже все зазначено й досить просто описано, та все ж…

У коментованому листі акцентовано увагу на п’яти запитаннях щодо індексації:

  1. що (яка подія) впливає на початок обчислення індексу споживчих цін (далі – ІСЦ);
  2. як діяти, якщо сума підвищення тарифної ставки менша ніж сума індексації;
  3. які складові заробітної плати враховуються під час підвищення тарифної ставки;
  4. коли робити порівняння суми підвищення зі сумою індексації;
  5. можливість госпрозрахунковим підприємствам провадити індексацію по-своєму.

Нагадаємо, індексація грошових доходів населення – це встановлений законами та іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг (ст. 1 Закону про індексацію).

 

Що (яка подія) впливає на початок обчислення ІСЦ?

Індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема, оплата праці найманих працівників підприємств у грошовому виразі, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством (п. 2 Порядку №1078).

Значення ІСЦ приймається за 1 або 100 відсотків у місяці, в якому відбувається підвищення тарифних ставок (посадових окладів). Обчислення ІСЦ для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифних ставок (посадових окладів) (п. 5 Порядку).

При цьому зміна розміру доплат, надбавок, премій не впливає на початок обчислення ІСЦ при нарахуванні індексації, якщо не підвищується тарифна ставка.

До речі, коли підвищуємо оклади (тарифні ставки) маємо зробити такі дії:

  1. внести зміни до штатного розпису або затвердити новий штатний розпис (якщо змін багато) (Зразок);
  2. видати індивідуальні накази про зміну посадових окладів конкретним працівникам (Зразок).

Так, у багатьох бухгалтерів вищезазначена інформація про накази для підвищення окладів викликає неоднозначне ставлення: хтось погоджується, а хтось навідріз відмовляється сприймати цю інформацію.

Справа в тому, що коли вносимо зміни до штатного розпису, то зазначаємо про підвищення окладів за посадами.

А вже в індивідуальних наказах зазначаємо про зміни окладів конкретним працівникам з прізвищами. Це яскраво відображено у зразках наказів. 

 

Приклад 1. Оклад за посадою з 01.12.2021 р. підвищено на 1000 грн, що більше за суму індексації грудня. Таким чином, ІСЦ у грудні приймаємо за 1. А обчислення ІСЦ почнемо здійснювати з 01.01.2022 р. 

Раніше грудень ми назвали би «базовим» місяцем, але це поняття з Порядку №1078 прибрали.

 

Як діяти, якщо сума підвищення тарифної ставки менша ніж сума індексації?

Сума індексації у місяці підвищення тарифної ставки не нараховується, якщо розмір підвищення заробітної плати перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу.

Якщо розмір підвищення заробітної плати не перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення тарифної ставки, сума індексації у цьому місяці розраховується як різниця між сумою індексації і розміром підвищення заробітної плати.

Тобто сума індексації зменшується на суму підвищення заробітної плати.

 

Приклад 2. Оклад за посадою з 01.12.2021 р. підвищено на 100 грн.  Сума індексації станом на 01.12.2021 становить 173,67 грн.

Таким чином, маємо 2 події:

  1. ІСЦ у грудні приймаємо за 1. А обчислення ІСЦ почнемо здійснювати з 01.01.2022 р. Тобто грудень став «базовим»;
  2. Але водночас виникла так звана «фіксована» сума індексації. Розмір підвищення окладу менший ніж сума індексації на 73,67 грн (173,67 грн – 100,00 грн). Тож, фіксована сума індексації в грудні буде становити 73,67 грн. 

 

Які складові заробітної плати враховуються під час підвищення окладу?

У разі коли відбувається зростання окладу (або тарифної ставки) у місяці підвищення враховуються всі складові заробітної плати, які не мають разового характеру, зокрема надбавки, доплати та премії, встановлені саме на цей місяць.

Порівняння суми підвищення заробітної плати зі сумою індексації здійснюється в умовах місяця, у якому відбулося підвищення тарифної ставки.

 

Приклад 3. Підвищення посадового окладу відбулося з 15 грудня 2021року.

Заробітна плата працівника у грудні 2021 року до підвищення посадового окладу з розрахунку повного робочого часу становить 7000 гривень, з них:

  • 5000 грн – посадовий оклад;
  • 1500 грн (30% посадового окладу (5000 × 30 : 100) – надбавка;
  • 500 грн (10% посадового окладу (5000 × 10 : 100) – премія.

У грудні 2021 року працівник повинен отримати індексацію 173,67 гривні.

Заробітна плата працівника у грудні 2021 року після підвищення посадового окладу з розрахунку повного робочого часу становить 9100,00  гривень, з них:

  • 6500 грн – посадовий оклад;
  • 1950 грн (30% посадового окладу (6500 × 30 : 100) – надбавка;
  • 650 грн (10% посадового окладу (6500 × 10 : 100) – премія.

У зв’язку з підвищенням посадового окладу під час порівняння суми підвищення заробітної плати та суми індексації повинні враховуватися всі складові заробітної плати, які не мають разового характеру виплати.

Із розрахунку повного робочого часу сума підвищення заробітної плати у грудні 2020 року становить 2100,00 гривень (9100 – 7000).

Оскільки сума підвищення заробітної плати у грудні 2021 року перевищує суму індексації, яка склалася у зазначеному місяці (173,67 гривні), у грудні 2021 року сума індексації не нараховується.

Для проведення подальшої індексації ІСЦ розраховується наростаючим підсумком із січня 2022 року.

Враховуючи, що підвищення посадового окладу відбулося з 15 грудня 2021 р., то до 15 грудня сума індексації (173,67 гривні) розраховується та виплачується пропорційно відпрацьованому часу.

У грудні 2021 року 21 робочий день, з них 10 робочих днів – відпрацьований час до підвищення посадового окладу. Сума індексації становить 82,70 гривні (173,67: 21 × 10).

Після 15 грудня 2021 р. сума індексації не виплачується, оскільки сума підвищення заробітної плати у зазначеному місяці у розрахунку за повний місяць  перевищила суму індексації.

 

А можуть небюджетні підприємства якось інакше індексувати зарплату або й взагалі цього уникнути? 

Пунктом 5 Порядку №1078 передбачено, що працівникам підприємств і організацій, які перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв’язку зі зростанням рівня інфляції провадиться у порядку, визначеному у колективних договорах, але не нижче норм, визначених Законом «Про індексацію грошових доходів населення» та положень Порядку.

Тобто ті підприємства, які ведуть діяльність не за бюджетні кошти, в колективному договорі або Положенні про оплату праці можуть самостійно передбачити механізм індексації, але не нижче законодавчо встановлених норм.

Як підбивають підсумок фахівці Мінекономіки у коментованому листі, можна зазначити у локальних актах підприємства навіть порядок розрахунку сум індексації працівників з оплатою праці в погодинному розмірі з підсумованим обліком робочого часу. 

Та тут хочеться дати рекомендацію вже від себе. Якщо вже й будете виписувати якийсь свій механізм індексації, рекомендуємо детально вивчити норми Порядку №1078, а тоді запроваджувати індексацію «по-своєму» і почати з чіткого та детального механізму, викладеного в колдоговорі чи Положенні про оплату праці. Оскільки невідомо чи зрозуміють фахівці Держпраці ваш механізм індексації і чи не вважатимуть вони, що підприємство недоплачувало індексацію. 

Фахівці Держпраці у листі від 19.05.2016 р. №5548/4/4.3-ДП-16 зазначали, що згідно з ч. 2 ст. 12 Закону №108/95-ВР норми і гарантії в оплаті праці, передбачені частиною першою цієї статті та КЗпП, є мінімальними державними гарантіями.

З урахуванням вищевикладеного проведення індексації заробітної плати у встановленому законодавством порядку передбачено ст. 95 КЗпП. А тому індексація заробітної плати є мінімальною державною гарантією в оплаті праці.

А за недотримання державних мінімальних гарантій в оплаті праці накладається штрафна санкція у розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожного працівника. 

Своєю чергою, уникнути індексації зарплати можна періодичним підвищенням розміру окладів (тарифних ставок). Головне, щоби сума такого підвищення перевищувала суму індексації місяця, у якому це підвищення відбувається. Про це ми писали тут. І якщо робити це вчасно, то відбутися можна і підвищенням окладу на 1 грн!

***

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»