• Посилання скопійовано

Приниження та цькування на роботі каратимуться штрафами або громадськими роботами: нові законопроєкти

Незабаром ВРУ розглядатиме два свіжі законопроєкти, які вже підтримано профільними комітетами. Вони визначають, що таке «мобінг», які його ознаки, а також містять норми щодо гарантій захисту працівників від мобінгу, механізми протидії

Приниження та цькування на роботі каратимуться штрафами або громадськими роботами: нові законопроєкти

Як повідомила на своїй сторінці у Фейсбук народний депутат Юлія Гришина, правоохоронний комітет підтримав законопроєкт №5749, який запроваджує адміністративне покарання за мобінг:

  • штраф від 1700 до 2550 грн або громадські роботи від 20 до 40 годин;
  • за таке ж порушення, вчинене групою осіб, або повторний випадок цькування протягом року – штраф від 3400 до 5100 грн або громадські роботи від 40 до 60 годин.

Раніше комітет соціальної політики підтримав пов’язаний із цією ініціативою законопроєкт №5748. Він визначає, що таке мобінг, які його ознаки, а також містить норми щодо гарантій захисту працівників від мобінгу, механізми протидії.

Тому скоро обидва законопроєкти розгляне ВРУ. 

Ми про ці законопроєкти вже писали влітку.

Складати протоколи щодо цих порушень має Держпраці, а призначатиме штрафи або громадські роботи, звісно, суд. За які ж вчинки буде встановлено цей окремий вид відповідальності? 

Згідно із законопроєктом №5748: 

Мобінг (цькування) – це діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі, що змушує особу недооцінювати власну професійну придатність.

Типовими ознаками мобінгу (цькування) є:

  • повторюваність діяння;
  • наявність сторін – кривдник, потерпілий (жертва мобінгу (цькування)), спостерігачі (за наявності);
  • дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких, зокрема, є заподіяння моральної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого, примушування до зміни місця роботи.

В разі, якщо ВРУ прийме ці закони, а Президент України їх підпише, обидва вони наберуть чинності  з дня, наступного за днем  опублікування. А протягом 3 місяців після цього мають з'явитися підзаконні нормативні акти, які допоможуть розібратися, як на практиці працівники зможуть захистити свої права і довести факти мобінгу.

***

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»