• Посилання скопійовано

Вчителів без COVID-щеплення мають поновити на роботі на час воєнного стану

Відсторонені через відсутність щеплення проти COVID-19 працівники закладів освіти на період воєнного стану поновлюють на роботі. Про це повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Вчителів без COVID-щеплення мають поновити на роботі на час воєнного стану

Надходить чимало скарг від працівників закладів освіти на те, що керівники закладів відмовляються поновлювати на роботі працівника, відстороненого від виконання посадових завдань через відсутність щеплення проти COVID-19. 

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов звернув увагу керівників закладів освіти, що наразі такі дії керівників є незаконними. Оскільки 1 березня 2022 року набрав чинності відповідний наказ  МОЗ від 25.02.2022 р. №380, який до завершення воєнного стану зупинив дію наказу МОЗ від 04.10.2021 року № 2153 (він передбачав відсторонення нещеплених працівників від роботи).

Сергій Горбачов наголошує: на період воєнного стану всі раніше не допущені до роботи через ухилення від вакцинації проти COVID-19 працівники мають бути офіційно поновлені на своєму робочому місці. Це означає, що керівник закладу освіти повинен видати відповідний наказ про поновлення на роботі такого працівника та виплачувати йому заробітну плату. Як виплачувати зарплату працівникам закладів освіти під час воєнного стану - читайте тут.

Зауважимо, що Мінекономіки у роз’ясненні щодо сфери трудових відносин в умовах воєнного стану також наголошувало, що всі накази про відсторонення працівників у зв’язку з відмовою або ухиленням від вакцинації повинні бути визнані такими, що втратили чинність з 1 березня 2022 року та до завершення воєнного стану. Тому всі відсторонені особи допускаються до виконання завдань за посадою.

Освітній омбудсмен звернув увагу керівників всіх рівнів не лише на безумовне дотримання вимог чинного законодавства, але й закликав їх у ці важкі часи залишатися людьми, робити все можливе, щоб підтримати колег. "Не допомагайте загарбнику, створюючи додаткові проблеми для людей, які є вашими колегами і які працюють для дітей", - підсумував він.

***

Читайте також: 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»