• Посилання скопійовано

Що таке призупинення трудового договору?

Призупинення дії трудового договору може виникати, коли одночасно роботодавець у зв’язку з воєнними діями не може надати працівнику роботу, а працівник не може її виконувати

Що таке призупинення трудового договору?

Держпраці у Полтавській області зазначає, що призупинення дії трудового договору передбачено статтею 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.
Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

Тобто, для призупинення дії трудового договору має бути ситуація, коли одночасно роботодавець у зв’язку із воєнними діями не може надати працівнику роботу, а працівник не може її виконувати.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

Призупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб.

Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

Таким чином при призупиненні трудового договору роботодавець повинен продовжувати ведення обліку в частині нарахування заробітної плати та компенсаційних виплат, які були б належні працівникові, якщо такого призупинення не було б з наступним відшкодуванням за рахунок країни-агресора.

 

Від редакції: наведене вище розяснення - це позиція Держпраці. Що говорить Мінекономіки:

1. У зв’язку з призупиненням дії трудового договору працівник звільняється від обов’язку виконувати роботу, визначену трудовим договором, а роботодавець звільняється від обов’язку забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи.

Головною умовою для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість надання роботодавцем та виконання працівником відповідної роботи.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин, а також виконання інших обов’язків, передбачених трудовим договором.

2. Ініціатором призупинення трудового договору можуть бути як роботодавець, так і працівник.

Водночас з метою усунення правової невизначенності, рекомендуємо сторонам повідомляти один одного про призупинення трудового договору письмово або в електронній формі з використанням технічних засобів електронних комунікацій.

Тобто наразі має дві різні позиції щодо настання початку призупинення.  Але саме Мінекономіки уповноважений надавати роз'яснення щодо дії Закону. Хоча саме Держпраці буде перевіряти ці питання. Проте за помилки під час війни Держпраці планує карати тільки у разі невиправлення помилок за приписами.

І ще в Законі 2136 не має норми ані щодо одночасної неможливості надання та виконання роботи, ані окремої ініціативи.

***

Читайте також:

Джерело: ДПС у Полтавській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»