• Посилання скопійовано

Законопроєкт щодо трудової реформи доопрацюють до ІІ читання: рішення комітету ВРУ

Народні депутати підготували проєкт тексту порівняльної таблиці до другого читання, з урахуванням низки правок від народних депутатів України «Батьківщини», для його обговорення усіма зацікавленими сторонами, доопрацювання та винесення на голосування Комітету

Законопроєкт щодо трудової реформи доопрацюють до ІІ читання: рішення комітету ВРУ

25 травня 2022 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, під час якого, зокрема, було обговорено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» за реєстр. № 5371, що готується у Комітеті до другого читання.

Голова Комітету Галина Третьякова повідомила, що робоча група при Комітеті по доопрацюванню зазначеного законопроекту не змогла відпрацювати проект акту, тому народні депутати України - члени Комітету від фракції «Слуга Народу» підготували проект тексту порівняльної таблиці до другого читання, зокрема, з урахуванням низки правок від народних депутатів України політичної партії «Батьківщина», для його обговорення усіма зацікавленими сторонами, доопрацювання та винесення на голосування Комітету.

За словами пані Третьякової вищевказаний законопроект потужно обговорювався в Національній раді реформ, що є спеціальним консультативно-дорадчим органом при Президентові України з питань стратегічного планування, узгодження позицій щодо впровадження в Україні єдиної державної політики реформ та їх реалізації, а тому має бути предметом серйозного та уважного обговорення.

Голова Комітету нагадала, що метою законопроекту є соціальний захист громадян, які на сьогодні задіяні у неформальній праці, захист прав працівників, які не є членами профспілок, а також звільнення роботодавців від надмірного тиску з боку держави, зокрема, в частині адміністративного навантаження.   

Експерт Офісу простих рішень та результатів, представник виконавчого комітету реформ Національної ради реформ Ґіорґі Цхакая у своєму виступі на Комітеті підтвердив, що законопроект за реєстр. № 5371 містить норми, затвердження яких вже давно чекає бізнес та влада: «Багато бізнесменів, у тому числі із середнього та малого бізнесу скаржилися нам на тиск з боку держави, на те, що їм дорого обходиться адміністрування своїх працівників. Концептуальна частина законопроекту, що вирішує це питання, була презентована на Нацраді реформ та була підтримана Президентом України, Прем'єр-міністром України та учасниками Національної ради реформ». Також він зазначив, що проект Закону передбачає усі соціально-важливі захисні механізми для працівників малих та середніх підприємств, у разі, якщо їх права не захищаються професійними спілками.

«Ми розглядали цей проект в першу чергу як детінізаційний, як такий, що вирішує питання мільйонів людей, які працюють не офіційно та не можуть бути оформлені малим та мікро-бізнесами за складними договорами. Цей проект Закону мінімізує втручання держави у взаємодію робітників та бізнесу, яку пропонується затверджувати на добровільній основі відповідними трудовими договорами. Ми підтримуємо цей проект з такою таблицею та пропонуємо до винесення на друге читання», - висловив позицію щодо законопроекту член Наглядової ради Української Ради Бізнесу Олег Гетьман.

Під час свого виступу голова Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні Григорій Осовий назвав проект Закону за реєстр. № 5371 неприйнятним, про що, за його словами, повідомлено народних депутатів України та Президента України. «Законопроект впроваджує крайні форми лібералізації трудових відносин, порушує основоположні конституційні і трудові права працівників і не може бути підтриманий в концептуальній основі професійними спілками. Протиріччя, які закладені в цьому законопроекті, можуть зашкодити швидкому вступу України до Європейського Союзу. Європейська конфедерація профспілок і інші міжнародні об’єднання вже висловлювали свою позицію щодо проекту 5371, висловили свою категоричну незгоду. Вони будуть доносити до європейський структур свою позицію» - повідомив у своєму виступі Григорій Осовий.

В той же час Європейська бізнес асоціація не вбачає у тексті обговорюваного законопроекту норм, що можуть бути перешкодою на європейському шляху для України. «Ми б хотіли, щоб представники профспілок надали аргументацію, чому і що може зашкодити нашому вступу до ЄС, оскільки ми в Європейській бізнес асоціації не бачимо таких ризиків. Ми в цілому підтримуємо даний законопроект», - зазначив координатор Європейської бізнес асоціації Дмитро Кирилюк. В свою чергу член Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва, голова аналітичного центру громадської спілки «Спілка українських підприємців» Андрій Єрашов попросив представника профспілкового руху оприлюднити текст відповідного звернення до європейської спільноти для ознайомлення та надання пропозицій «щодо правдивості викладених даних». «Я ознайомився з текстом порівняльної таблиці. Правки, які були критичними, відхилені. Це дуже добре. Ми маємо створити найкращі умови трудового законодавства, особливо враховуючи ситуацію в країні», - сказав пан Єрашов.

Ідея лібералізацї трудових відносин з безумовним урахуванням базових прав працівників підтримується, зокрема, Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні. Про це повідомив під час засідання Комітету заступник голови СПО роботодавців Сергій Біленький: «Якщо вдасться це зробити в межах цього законопроекту, буде дуже добре».

Заступник Міністра економіки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ігор Дядюра також наголосив на необхідності спрощення та дебюрократизації трудових відносин в Україні, а також на урахуванні думки соціальних партнерів та збереженні усіх прав працівників, передбачених міжнародними конвенціями та іншими документами щодо захисту прав людей найманої праці. «Над цим треба працювати і ми цю роботу будемо вести. Ми безперечно будемо брати участь у робочій групі по доопрацюванню законопроекту № 5371», - додав Ігор Дядюра.

За підсумками розгляду проекту Закону народними депутатами України – членами Комітету було узгоджено, що текст порівняльної таблиці до законопроекту потребує фінального доопрацювання.

«Нагадую, що за рішенням парламенту термін подання правок до цього законопроекту скорочено. Зал очікує винесення цього законопроекту до Верховної Ради для голосування. Комітет не може ставати на заваді думок народних депутатів, які більшістю проголосували за цей законопроект у першому читанні», - повідомила Голова Комітету Галина Третьякова. «Я б хотів щиро вірити, що нам вдасться разом з профспілками та роботодавцями уникнути всіх застережень або їх спростувати, які виникали. Я запрошую до конструктивної роботи», - резюмував Перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк.

***

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»