• Посилання скопійовано

З 24 червня діє порядок щодо отримання допомоги по частковому безробіттю під час війни

КМУ затвердив новий Порядок надання допомоги по частковому безробіттю. Зокрема, якщо зупинення (скорочення) відбулося з 24 лютого по 7 травня 2022 року роботодавець або ФОП може звернутися за отриманням допомоги протягом 90 к.дн, починаючи з 7 травня

З 24 червня діє порядок щодо отримання допомоги по частковому безробіттю під час війни

Нагадаємо, що з 7 травня діють норми Закону №2220. Ними було передбачено введення нових правил отримання допомоги з безробіття через війну, а також розширення підстав для отримання допомоги з часткового безробіття  під час війни.

Зокрема, переписано норми ст. 47 Закону про зайнятість щодо допомоги з часткового безробіття, а норми ст. 47-1 виключили. 

З 7 травня допомога з часткового безробіття – це вид державної підтримки застрахованих осіб (працівників та фізичних осіб – підприємців) у разі втрати ними частини заробітної плати (доходу) у зв’язку зі зупиненням (скороченням) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) з причин економічного, технологічного характеру, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану, а також встановлення карантину!

Допомога по частковому безробіттю не надається держслужбовцям, які повністю утримуються за рахунок державного чи місцевого бюджету.

Допомога по частковому безробіттю надається територіальним органом центру зайнятості, за зверненням роботодавця або фізичної особи – підприємця, який є застрахованою особою, для її виплати працівникам або фізичній особі – підприємцю, який є застрахованою особою.

Але це все було в теоритичному варіанті, адже правила надання допомоги повинен був затвердити КМУ.

 

Затвердження Порядку

І ось 21 червня КМУ затвердив відповідну постанову №702.  З текстом порядку можна ознайомитися за посиланням.

 Постанову №702 опубліковано в "Урядовому курʼєрі" від 24.06.2022 р. З 24 червня діє вона набрала чинності.

Далі наведемо короткий зміст порядку, а детальний аналіз буде розглянуто в окремій аналітиці. 

 

Хто має право на допомогу 

Право на допомогу по частковому безробіттю мають працівники та ФОПи, за яких (які) протягом останніх шести місяців, що передують місяцю, в якому почалося зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг), що призвело до втрати ними частини заробітної плати (доходу), сплачено (сплатили) ЄСВ. 

У разі коли протягом останніх шести місяців до звернення про надання допомоги по частковому безробіттю законодавством надано право окремим роботодавцям або фізичним особам – підприємцям, які є застрахованими особами, не сплачувати ЄСВ, застосовуються попередні 180 календарних днів до такого періоду.

 

Критеріями для надання допомоги по частковому безробіттю

За п. 6 Порядку №792 критеріями для надання допомоги по частковому безробіттю є:

  • зупинення (скороченням) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) охопило не менш як 20 відсотків чисельності працівників роботодавця, в яких рівень скорочення тривалості робочого часу та заробітної плати становить 30 і більше відсотків на місяць;
  • рівень скорочення тривалості робочого часу та доходу фізичної;
  • особи – підприємця, яка є застрахованою особою, становить 30 і більше відсотків на місяць;
  • відсутність у роботодавця або фізичної особи – підприємця, яка є застрахованою особою, заборгованості із виплати заробітної плати та/або сплати ЄСВ, та/або сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування протягом шести місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг);
  • сплата роботодавцем за кожного працівника або фізичною особою – підприємцем, яка є застрахованою особою, ЄСВ протягом останніх шести місяців, що передують місяцю, в якому почалося зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг), а в разі, коли протягом останніх шести місяців до звернення про надання допомоги по частковому безробіттю законодавством надано право окремим роботодавцям або фізичним особам – підприємцям, які є застрахованими особами, не сплачувати ЄСВ, застосовуються попередні 180 календарних днів до такого періоду;
  • роботодавець не є фондом соціального страхування.

 

Коли допомога не надається?

Допомога по частковому безробіттю не надається в разі, коли:

  • зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) має сезонний характер або виникає виключно з організаційно-виробничих причин;
  • працівник відмовився від працевлаштування (тимчасового переведення) на підходящу роботу в роботодавця з повним робочим днем (тижнем) або працює в роботодавця за сумісництвом, або проходить альтернативну (невійськову) службу;
  • протягом шести місяців, що передують місяцю зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг), у роботодавця або фізичної особи – підприємця, яка є застрахованою особою, наявна заборгованість із виплати заробітної плати та/або сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, та/або сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;
  • роботодавець або фізична особа – підприємець, яка є застрахованою особою, перебуває у процесі припинення юридичної особи, припинення підприємницької діяльності, визнаний (визнана) в установленому порядку банкрутом або стосовно нього (неї) порушено справу про банкрутство, перебуває у процесі санації;
  • роботодавець є органом державної влади, органом місцевого самоврядування або закладом, установою, організацією, що утворені зазначеними органами в установленому порядку та які повністю утримуються за рахунок державного чи місцевого бюджету.

 

Хто надає допомогу

Допомога по частковому безробіттю надається центром зайнятості за зверненням роботодавця або ФОПа, який є застрахованою особою, для її виплати працівникам або ФОПу, який є застрахованою особою та яка не отримує допомогу по частковому безробіттю як працівник.

Виплата працівникам допомоги по частковому безробіттю здійснюється роботодавцем, з яким оформлено трудові відносини (крім осіб, які працюють у роботодавця за сумісництвом).

 

Коли не здійснюється виплата допомоги?

Виплата допомоги по частковому безробіттю не здійснюється за період отримання працівником оплати простою, перебування у відпустці без збереження заробітної плати, призупинення трудових відносин.

Виплата допомоги по частковому безробіттю фізичним особам – підприємцям, які є застрахованими особами, здійснюється центром зайнятості.

 

Як розраховується допомога?

Допомога по частковому безробіттю на умовах, визначених Порядком №792, надається щомісяця пропорційно робочому часу працівника або ФОП, яка є застрахованою особою, який скорочено. В п. 9 наведено формулу розрахунку цього часу.

 

В який строк можна звернутися за фінансуванням

Роботодавець або фізична особа – підприємець, яка є застрахованою особою, може звернутися за отриманням допомоги по частковому безробіттю протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг).

У разі коли зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) відбулося після введення воєнного стану в Україні (тобто з 24 лютого) до 7 травня роботодавець або фізична особа – підприємець, яка є застрахованою особою, може звернутися за отриманням допомоги по частковому безробіттю протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності Законом №2220 (тобто протягом 90 днів з 7 травня).

***

Читайте також: Допомога по частковому безробіттю: аналіз нового Порядку отримання

***

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»