• Посилання скопійовано

Як працюватимемо та відпочиватимемо у жовтні 2022 року?

14 жовтня в Україні є державним святом – День захисників і захисниць України. Мали б мати цього дня вихідний. Та через війну це робочий день з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день

Як працюватимемо та відпочиватимемо у жовтні 2022 року?

14 жовтня в Україні є державним святом – День захисників і захисниць України. Нагадаємо, що встановлене воно Указом Президента №806/2014 та водночас ним же скасовано День захисника Вітчизни, що відзначався щорічно 23 лютого. 

Цього року 14 жовтня припадає на п'ятницю. За старими правилами, цей день мав би бути неробочим.

Проте воєнний стан в Україні наразі продовжено до 21 листопада.  У період дії воєнного стану не застосовуються, зокрема, норми статей 71-73 КЗпП (святкові і неробочі дні). На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Тому, чи дотримуватися старих правил і не працювати в п'ятницю, або, якщо є необхідність, вивести людей 14 жовтня на роботу – кожен керівник підприємства чи фізособа-роботодавець вирішують у 2022 році самостійно.

Зверніть також увагу, що максимальна тривалість робочого тижня під час війни збільшена і становить вже не 40, а 60 годин (ч. 1 ст. 6 Закону №2136). Тому скасовані свята можуть увійти в норму робочого часу і оплачуватися в одинарному розмірі, якщо роботодавець не вирішить, що такий день буде вихідним (і не оплачуваним).

Відміна свят та вихідних впливає й на нарахування відпускних. Як тепер порахувати стаж, який дає право на щорічну відпустку? Як рахувати середню зарплату? І що робити з тривалістю відпустки? Про це ми розповідали тут.

Щодо роботи банків, то за окремою інформацією від Нацбанку всі банки та банківська система 14 жовтня будуть працювати в звичайному режимі.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»