• Посилання скопійовано

Нюанси використання відпустки на "дітей": консультує Мінсоцполітики

Якщо працівник, який має право на соціальну додаткову відпустку, не виявив бажання скористатись нею протягом декількох років, то порушення законодавства про відпустки з боку роботодавця немає

Нюанси використання  відпустки на "дітей": консультує Мінсоцполітики

Мінсоцполітики у листі від 05.06.2015 р. №225/06/186-15  нагадує, що додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів) надається щорічно таким категоріям осіб:

— жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років;

— жінці, яка має дитину-інваліда;

— жінці, яка усиновила дитину;

— матері інваліда з дитинства підгрупи А І групи;

— одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи А І групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

— а також особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А І групи, чи одному із прийомних батьків.

Згідно з частиною п'ятою статті 11 Закону про відпустки забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до вісімнадцяти років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці.

Таким чином, заборона, що міститься у  цій нормі Закону, стосується лише щорічних відпусток. Якщо працівник, який має право на соціальну додаткову відпустку, не виявив бажання скористатись нею протягом декількох років, то порушення законодавства про відпустки з боку роботодавця не вбачається і, відповідно, немає підстав для притягнення його до відповідальності. Водночас це не позбавляє працівника права на використання такої відпустки за попередні роки.

Законодавством України не передбачено строку давності, після спливу якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку. Тому якщо працівник з певних причин не скористався цим правом і не використав цю відпустку за минулий рік або ж за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення йому має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні відпустки.

Що стосується питання використання працівником невикористаної соціальної відпустки за декілька попередніх років у поточному році поспіль, то порушене питання має бути вирішено за угодою між сторонами трудових відносин (працівником і роботодавцем).

Більше про соціальні відпустки на дітей читайте в аналітичному матеріалі від редакції >>

Усі новини на тему відпусток >>

Звертаємо також Вашу увагу! 14 червня 2016 року відбудеться вебінар редакції на тему «Відпустки». На ньому ми розглянемо, як відправити працівників у відпустку правильно; скільки і коли їм потрібно виплатити відпусткових та як вирішити усі проблеми, які можуть трапитися з вашим працівником під час відпустки. Дізнатись більше та зареєстуватись >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»