• Посилання скопійовано

Кожній новонародженій дитині – 50 тис. грн на депозит: новий законопроект

Законопроектом №2801 пропонується запровадити в Україні з 2021 року новий вид державної допомоги сім'ям з дітьми – допомога дитині на майбутнє

Кожній новонародженій дитині – 50 тис. грн на депозит: новий законопроект

24 січня 2020 року у ВРУ зареєстровано законопроект №2801 "Про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо запровадження державної допомоги дитині на майбутнє". Його автором є нардеп зі "Слуги народу" Сергій Гривко.

Як бачимо вже з заголовку документа, законопроект запроваджує новий вид державної допомоги сім'ям з дітьми – допомога дитині на майбутнє.

Право на отримання допомоги дитині на майбутнє буде мати кожна дитина – громадянин України за народженням.

Допомога дитині на майбутнє передбачає зарахування з Державного бюджету  на депозитний рахунок банківської установи, самостійно обраної її батьками або іншими законними представниками (для дітей, які мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – службою у справах дітей), одноразової державної допомоги в розмірі 50 000 грн, яка стає банківським вкладом на її ім’я до досягнення нею 18 років. 

Підставою для призначення допомоги буде свідоцтво про народження дитини та звернення батьків або інших законних представників дитини (для дітей, які мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – служби у справах дітей) до органу соціального захисту населення.

Допомога зараховуватиметься на депозитний рахунок банківської установи на підставі договору, укладеного між відповідним органом соціального захисту населення та банківською установою.

Дитина отримає в своє розпорядження банківський вклад (суму держдопомоги та всі нараховані на неї за весь час проценти) після досягнення нею 18 років або швидше у разі:

  • потреби дитини в грошових коштах на лікування (при наявності медичного висновку), якщо її батьки або інші законні представники не мають інших джерел для покриття зазначених витрат;
  • втрати внаслідок стихійного лиха або іншої подібної форс-мажорної обставини дитиною житла, для придбання дитині нового житла;
  • потреби дитини в грошових коштах для отримання вищої освіти на підставі укладеного договору про навчання, якщо згідно з умовами договору сума банківського вкладу покриває не менше половини вартості всього відповідного навчання;
  • прийняття рішення батьками або іншими законними представниками вкласти від імені дитини кошти допомоги дитині на майбутнє з усіма нарахованими відсотками в інвестиційний фонд або в накопичувальну програму страхування життя.

Дострокове зняття з депозитного рахунку банківського вкладу на ім’я дитини (суми державної допомоги дитині на майбутнє та нарахованих на неї процентів) з інших підстав не допускається.  

Право на отримання допомоги дитині на майбутнє (до моменту фактичного отримання дитиною грошових коштів) не успадковується та не передається іншим чином. У випадку смерті отримувача допомоги в період з моменту її призначення і до фактичного отримання, відповідний банківський вклад (сума допомоги та всі нараховані на неї за весь час проценти) зараховуються до Державного бюджету України.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 01.01.2021 року (крім частин 2-3 Прикінцевих положень, які наберуть чинності з дня його опублікування).

Нагадаємо, що у ВРУ зареєстровано ще один законопроект, яким пропонується новонародженим відкривати «економічний паспорт». На такому особистому рахунку пропонують акумулювати кошти у розмірі 1% від реалізації всіх корисних копалин, видобутих на території України.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»