• Посилання скопійовано

Затверджено порядки регулювання тарифів та установлення диференційованої плати за надання соцпослуг

Кабмін затвердив Порядок установлення диференційованої плати за надання соціальних послуг та Порядок регулювання тарифів на соціальні послуги

Затверджено порядки регулювання тарифів та установлення диференційованої плати за надання соцпослуг

Установлення диференційованої плати за надання соціальних послуг

Кабмін постановою від 01.06.2020 р. №429 затвердив Порядок установлення диференційованої плати за надання соціальних послуг (завантажити).

Диференційована плата за надання соціальних послуг в обсязі, визначеному державними стандартами соціальних послуг, установлюється органом, який приймає рішення про надання чи відмову у наданні соціальних послуг, або надавачем, за винятком фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності.

Соціальні послуги з установленням диференційованої плати за надання соціальних послуг понад обсяг, визначений державними стандартами соціальних послуг, надаються за повну плату.

Диференційована плата за надання соціальних послуг:

- установлюється отримувачам соціальних послуг, середньомісячний сукупний дохід яких перевищує два прожиткових мінімуми, але не перевищує чотирьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб.

- не встановлюється за надання соціальних послуг:

  • з інформування, консультування, надання притулку, представництва інтересів, перекладу жестовою мовою, а також соціальних послуг, що надаються екстрено (кризово);
  • особам, які постраждали від торгівлі людьми і отримують соціальну допомогу відповідно до законодавства у сфері протидії торгівлі людьми, особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, дітям з інвалідністю, особам з інвалідністю I групи, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа віком до 23 років, сім’ям опікунів, піклувальників, прийомним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу, сім’ям патронатних вихователів, дітям, визначеним пунктом 5 частини шостої статті 13 Закону  “Про соціальні послуги”;
  • щодо яких місцевими держадміністраціями або органами місцевого самоврядування прийнято рішення про їх надання за рахунок бюджетних коштів.

 

Як регулюватимуть тарифи на соцпослуги?

Постановою КМУ від 01.06.2020 р. №428 затверджено Порядок регулювання тарифів на соціальні послуги (завантажити).

Механізм регулювання тарифів на соціальні послуги застосовується юридичними особами та ФОПЮ включеними до розділу “Надавачі соціальних послугˮ Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг (далі — надавачі соціальних послуг).

Тариф на соціальну послугу обчислюється з урахуванням собівартості послуги, адміністративних витрат, ПДВ.

Собівартість соціальної послуги визначається відповідно до П(С)БО 16 “Витратиˮ.

Перелік статей калькулювання собівартості соціальної послуги визначатиметься надавачами соціальних послуг з урахуванням вимог до відповідної соціальної послуги, визначених державним стандартом соціальної послуги.

Адміністративні витрати включатимуть до тарифу на соціальну послугу в розмірі не більше 15% витрат на оплату праці, визначених за нормами обслуговування для надання цієї послуги працівником (працівниками).

Тарифи на соціальні послуги щороку визначатимуться надавачами соціальних послуг і затверджуватимуться їх засновниками один раз на рік.

У разі зміни протягом строку дії тарифу на соціальну послугу обсягу окремих складових економічно обґрунтованих витрат з причин, які не залежать від надавачів соціальних послуг, зокрема собівартості послуги, адміністративних витрат, ПДВ, засновники надавачів соціальних послуг можуть переглядати тариф на соціальну послугу.

Перерахунок тарифу на соціальну послугу проводитиметься шляхом корегування (перегляду) лише тих складових тарифу, за якими відбулися цінові зміни.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»