• Посилання скопійовано

Листок непрацездатності оформлено з порушенням: хто за це відповідає?

ФСС повідомив результати планових та позапланових перевірок, зокрема, щодо обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам. А ми дізнаємось, які наслідки виявлених порушень

Листок непрацездатності оформлено з порушенням: хто за це відповідає?

Фахівцями Фонду соціального страхування України у І півріччі 2020 року перевірено 468 325 листків непрацездатності під час планових та позапланових перевірок закладів охорони здоров’я та страхувальників з питань обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам.

При здійсненні перевірок закладів охорони здоров’я виявлено, що 4 523 листка непрацездатності видано з порушеннями Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, або 1% від загальної кількості перевірених лікарняних.

За результатами перевірок страхувальників встановлено, що 27 943 листка непрацездатності видано з порушенням Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, що становить 6% від загальної кількості перевірених листків.

За результатами перевірок до бюджету Фонду у І півріччі 2020 року відшкодовано майже 987,3 тис. грн, що на 127,4 тис. грн більше, ніж за аналогічний період минулого року, упереджено неправомірних виплат на суму майже 1,5 млн гривень.

За порушення порядку видачі та продовження листків непрацездатності до дисциплінарної відповідальності притягнуто 84 лікаря.

 

Від редакції: Як бачимо, в результаті виявлення порушень у складанні листків непрацездатності негативні наслідки є у трьох сторін.

Лікарям, які порушили порядок видачі та продовження листків непрацездатності, покаранням стала дисциплінарна відповідальність. Тобто, за ст. 147 КЗпП, догана або звільнення.

Працівники, яким відмовили в оплаті тимчасової непрацездатності, втратили лікарняні та декретні.

А роботодавці, які отримали фінансування від ФСС на підставі таких листків непрацездатності, повернули Фонду неправомірно отримані кошти, та ще й, напевно, сплатили штраф за ч. 6 ст. 15 Закону №1105 – в розмірі 50 відсотків такої суми.

Але крім тих, хто безпідставно складає і користується листками непрацездатності (на що натякає ФСС, коли говорить про упередження неправомірних виплат), є і такі, що дійсно мали страхові випадки. Проте лікар припустився помилки при складанні листка непрацездатності. Тож, і лікарям, і працівникам, і роботодавцям треба бути уважними при перевірці таких листків. 

А в разі потреби – треба вимагати виправлення помилок та недоліків в цьому документі або (якщо помилок вже стільки, що виправити це неможливо) вимагати складання нового листка непрацездатності.  Докладніше про це читайте тут.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»