• Посилання скопійовано

Безвідсотковий кредит до 90 тисяч грн на бізнес малозабезпеченим сім’ям: проєкт від Мінсоцполітики

Мінсоцполітики розробило Порядок надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпечених сімей. Ним передбачено надання таким сім'ям з 1 січня 2021 року безвідсоткової поворотної одноразової допомоги до 90 000 грн

Безвідсотковий кредит до 90 тисяч грн на бізнес малозабезпеченим сім’ям: проєкт від Мінсоцполітики

Нагадаємо, що у червні 2020 року ВРУ прийняла Закон №646-ІХ, яким передбачено запровадження механізму стимулювання для виходу малозабезпеченої сім’ї із стану бідності, в якій є працездатні непрацюючі члени сім’ї. Про нього ми розповідали тут і тут.

На виконання Закону необхідно розробити відповідні нормативно-правові акти. 

З огляду на це, Мінсоцполітики оприлюднило проєкт постанови КМУ "Деякі питання сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей".

Ним пропонується затвердити Порядок надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпечених сімей. Цей Порядок визначає умови надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпечених сімей, її розмір, умови повернення та механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті Мінсоцполітики для її виплати.

Безвідсоткова поворотна одноразова допомога надаватиметься:

  • непрацюючим працездатним особам з числа малозабезпечених сімей для закупівлі обладнання та матеріалів з метою організації власного бізнесу,
  • суб’єктам господарювання, які будуть працевлаштовувати непрацюючих працездатних осіб з числа малозабезпечених сімей строком не менше ніж на два роки за направленням центрів зайнятості.

Розмір фінансової допомоги не може перевищувати 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, у якому приймається рішення про її надання. З 1 січня 2021 року МЗП буде 6000 грн, тобто розмір допомоги може бути до 90 000 гривень.

Для отримання цієї допомоги особа, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність, має розробити бізнес-план самостійно або у процесі професійного навчання.

Після професійного консультування за результатами розгляду бізнес-плану центр зайнятості готує рекомендації щодо виплати таким особам фінансової допомоги та передає його структурному підрозділу/уповноваженій особі виконавчого органу або структурному підрозділу з питань соціального захисту населення районної у м. Києві держадміністрації.

Особа, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність, має подати структурному підрозділу/уповноваженій особі виконавчого органу або структурному підрозділу з питань соціального захисту населення районної у м. Києві держадміністрації заяву про надання фінансової допомоги). А разом із нею:

  • довідку про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості, її зняття, погашення;
  • бізнес-план.

Якщо комісією прийнято рішення про надання фінансової допомоги, то заявник реєструється як юридична особа чи фізична особа - підприємець протягом 30 календарних днів.

Сума фінансової допомоги, що повертається особою, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність, зменшується на суму сплачених нею протягом трьох років (або за період до дати її дострокового повернення, в тому числі  у випадку розірвання договору) із дня її отримання податків, зборів (обов’язкових платежів) і ЄСВ (за винятком суми ЄСВ, сплаченої за рахунок фінансової допомоги).

Фінансова допомога не повертається, якщо:

- особою, яка  виявила бажання провадити підприємницьку діяльність:

  • за трирічний період з дати її отримання сплачено податки, збори (обов’язкові платежі) і ЄСВ (за винятком ЄСВ, сплаченого за рахунок фінансової допомоги) в сумі, що перевищує суму наданої фінансової допомоги;
  • у перший рік з дати її отримання працевлаштовано за направленням центру зайнятості не менше ніж двох непрацюючих працездатних осіб строком не менше ніж на два роки;

- суб’єктом господарювання за трирічний період з дати її отримання за працевлаштованих ним осіб сплачено ЄСВ в сумі, що перевищує суму фінансової допомоги.

Зверніть увагу: сума фінансової допомоги не враховується до середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) при обчисленні середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для призначення усіх видів державної соціальної допомоги та житлових субсидій, які відповідно до законодавства надаються залежно від сукупного доходу сім’ї (домогосподарства).

Очікується, що ця постанова набере чинності з 1 січня 2021 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»