• Посилання скопійовано

Період реабілітації буде оплачуватися як лікарняні: новий законопроєкт

Законопроєктом №5187 пропонується відновити право застрахованих осіб отримувати матеріальну допомогу за страховим випадком «тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві»

Період реабілітації буде оплачуватися як лікарняні: новий законопроєкт

2 березня 2021 року у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №5187 "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності)".

 

Чому вносять зміни?

31 грудня 2020 року набрав чинності Закон «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», якийзапочаткував систему реабілітації у сфері охорони здоров’я в Україні.

Проте з його прийняттям відбулися зміни у  Законі №1105-XIV, відповідно до яких з переліку страхових випадків виключено основний страховий випадок, за яким проводяться виплати ФСС, а саме «тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві».

Як зазначено у пояснювальній записці, допомогу за таким страховим випадком після введення в дію цієї частини Закону з 30 червня 2021 року не отримають приблизно 2,5 млн осіб. Натомість внесеними змінами передбачено страховий випадок внаслідок: «тимчасової непрацездатності на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві», за яким отримають допомогу лише 1,5% від загальної кількості застрахованих осіб, яким виплачується допомога з ТВП протягом року, а це лише приблизно 33 тис. осіб. А це, на думку законотворців, значно звужує права застрахованих осіб, а з введенням у дію відповідних змін, може призвести до соціальної напруги.

Таким чином, законопроєктом пропонується виправити вищеописану соціальну несправедливість шляхом прийняття відповідних змін у законодавстві.

 

Які зміни пропонуються?

Проектом Закону пропонується відновити право застрахованих осіб отримувати матеріальну допомогу за страховим випадком «тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві».  

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та буде введений в дію з 30.06.2021 р.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»