• Посилання скопійовано

Призначення пенсії за віком на пільгових умовах після пенсійної реформи

Як призначаються пенсії за віком на пільгових умовах з 1 жовтня 2011 року, після набрання чинності Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи»?

Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» не було внесено зміни до законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та «Про пенсійне забезпечення» щодо визначення пенсійного віку та наявності стажу, який дає право на призначення пенсій за віком на пільгових умовах.

Наприклад, відповідно до пункту «а» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці, — за Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, та за результатами атестації робочих місць, зокрема, чоловіки — після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Тому чоловік, який досяг 50 років і має стаж роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах, матиме право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Пенсія обчислюватиметься за нормами статті 27 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», тобто з урахуванням наявного страхового стажу, заробітку та середньої заробітної плати в Україні, яка застосовується для призначення пенсій.

30 років (для жінок) і 35 років (для чоловіків) — це стаж, необхідний для обчислення пенсії у розмірі, не меншому від прожиткового розміру, встановленого для осіб, які втратили працездатність відповідно до статті 28 цього Закону. Якщо чоловік має стаж від 25 до 35 років, пенсія йому визначатиметься у розмірі, пропорційному до наявного стажу. Якщо розмір пенсії не досягатиме прожиткового мінімуму, здійснюватиметься доплата до прожиткового мінімуму згідно з Постановою Кабміну України від 26.03.2008 р. №265 «Деякі питання пенсійного забезпечення громадян».

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»