• Посилання скопійовано

Як обчислюється страховий стаж для призначення пенсій?

Згідно зі ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» страховий стаж — це період (термін), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок.

Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків менша за мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду, відповідної доплати до суми страхових внесків так, щоб загальна сума сплачених внесків за відповідний період була не менша за мінімальний страховий внесок.

Якщо зазначену доплату не було проведено, до страхового стажу зараховується період, визначений за кожен місяць пропорційно до сплачених внесків.

Страховий стаж обчислюється територіальним Управлінням Пенсійного фонду України відповідно до вимог законодавства за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до запровадження системи персоніфікованого обліку — на підставі документів і в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності згаданим Законом.

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»