• Посилання скопійовано

Перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам

Після виходу на пенсію я відпрацював 2 роки і звернувся до Пенсійного фонду за перерахунком. Сподівався, що пенсія збільшиться, але виплачують мінімальну. Чи правильно це?

Згідно зі змінами, внесеними до частини 3 статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у разі підвищення прожиткового мінімуму перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам не проводиться. Якщо пенсія виплачується у розмірі, меншому за мінімальний, проводиться доплата до мінімального розміру (з 01.01.2012 р. — 822 грн).

Після звільнення Вам необхідно звернутися з документами, що підтверджують цей факт, до Пенсійного фонду за місцем проживання, після чого буде проведено розрахунок доплати з урахуванням змін прожиткового мінімуму від дня, наступного після дня звільнення з роботи. Тоді основний розмір пенсії, нарахований відповідно до ст. 27 Закону, буде доведено до прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, і понад цю суму буде проведено виплату за понаднормативний стаж роботи.

Щодо перерахунку пенсій працюючих пенсіонерів, то якщо у вас є 24 місяці страхового стажу (тобто працювали і щомісяця сплачували страхові внески до Пенсійного фонду), ви маєте право на перерахунок пенсії з додаванням стажу роботи. При цьому слід враховувати, що при перерахунку пенсії тільки з додаванням страхового стажу застосовують старі норми статті 28 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»: 20 років страхового стажу для жінок і 25 років — для чоловіків. А при перерахунку пенсії з урахуванням стажу і заробітної плати застосовуватимуться нові норми статті 28 цього Закону: 30 років страхового стажу для жінок і 35 років — для чоловіків. Тобто доплата за понаднормативний стаж роботи для чоловіків при перерахунку пенсії тільки з додаванням стажу роботи враховуватиметься понад 25 років роботи, а якщо бажаєте додати і стаж і заробітну плату, доплата за понаднормативний стаж роботи враховуватиметься після 35 років.

При цьому у будь-якому випадку для перерахунку пенсії береться середня зарплата, за якою було нараховано або перераховано пенсію. Який вид перерахунку буде вигіднішим, необхідно вирішувати індивідуально у кожному конкретному випадку. Якщо Ви і далі працюєте, кожен подальший перерахунок пенсії проводиться з урахуванням не менше 24 місяців страхового стажу після призначення або попереднього перерахунку пенсії.

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»