• Посилання скопійовано

Зміни в пенсійному законодавстві з 1 січня 2015 року

Пенсійний фонд нагадав про зміни в пенсійному законодавстві з 1 січня 2015 року

Зміни в пенсійному законодавстві з 1 січня 2015 року

Законами України “Про Державний бюджет України на 2015 рік”, “Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України” та “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи”, прийнятими наприкінці 2014 року, встановлено ряд змін щодо пенсійного забезпечення громадян України. 

Так, Законом України „Про Державний бюджет України на 2015 рік” затверджено розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1 січня 2015 року - 949 гривень (збережено на рівні минулого 2014 року), з 1 грудня - 1074 гривні. 

Тобто, перерахунки пенсій, які проводяться при зміні прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, передбачаються лише з 1 грудня 2015 року. 

Крім цього, з 1 січня 2015 року пенсії, які призначаються або перераховуються відповідно до законів України “Про державну службу”, “Про прокуратуру”, “Про статус народного депутата України”,Про судоустрій і статус суддів” обчислюються в розмірі 60% заробітної плати (грошового утримання). 

Внесено зміни до Закону України “Про наукову та науково-технічну діяльність”, якими передбачено, що: 

пенсія за віком обчислюється в розмірі 60% заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника; 

пенсія по інвалідності внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання інвалідам I групи – 60% заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, інвалідам II групи — 50%, інвалідам III групи — 40%; 

пенсія в разі втрати годувальника призначається у розмірі 60% пенсії наукового (науково-педагогічного) працівника - на трьох і більше непрацездатних членів сім'ї, 50% - на двох непрацездатних членів сім'ї, 40% - на одного непрацездатного члена сім'ї. 

Починаючи з 1 січня 2015 року не призначаються дострокові пенсії передбачені: 

пунктом “в” частини другої статті 12 Закону України “Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблока цієї АЕС на екологічно безпечну систему”; 

статтею 21 Закону України “Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні”; 

статтею 49 Закону України “Про зайнятість населення”. 

Також у Законі України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” вилучено статтю 39. Тобто, з 1 січня 2015 року доплата непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, не встановлюється. 

Водночас, враховуючи Прикінцеві положення Закону України “Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України”, де передбачено, що у разі якщо внаслідок перерахунку пенсії, відповідно до цього Закону, її розмір зменшується, пенсія виплачується у раніше встановленому розмірі. 

А тому, виплата встановленої до 1 січня 2015 року доплати непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, здійснюється у зафіксованих станом на 31.12.2014 року розмірах. 

В подальшому, при проведенні перерахунків пенсій та збільшенні їх розмірів, розмір зафіксованої доплати буде зменшуватися. 

Крім цього, Законом України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи” передбачено, що з 1 січня 2015 року податок на доходи фізичних осіб справляється з суми пенсії (включаючи індексації) або щомісячного довічного грошового утримання, якщо їх розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, - у частині такого перевищення. 

Законом України „Про Державний бюджет України на 2015 рік” мінімальну заробітну плату затверджено в розмірі: з 1 січня 2015 року - 1218 гривень, з 1 грудня - 1378 гривні. 

А тому, базою оподаткування з 1 січня 2015 року є суми пенсій або щомісячного довічного грошового утримання у частині, що перевищує 3654 гривні на місяць. 

Також змінено ставку податку на доходи фізичних осіб: 

15% - якщо база оподаткування місячного оподаткованого доходу не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати (12180грн.), встановленої законом на 1 січня звітного податкового року; 

20% - якщо база оподаткування в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати. 

Наприклад, для пенсії, яка складає на місяць 5000грн., базою оподаткування є 1346грн. (5000-3654), до якої застосовується ставка 15%. Розмір податку – 201,90грн., до виплати - 4798,10грн. 

Оскільки відомості на січень 2015 року формувалися до прийняття Закону України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи”, новий механізм оподаткування не було застосовано. 

У зв'язку з цим, розмір пенсії до виплати у лютому визначатиметься з урахуванням суми утриманого податку за січень і лютий поточного року.

Новини по темі:

Законодавчі зміни у пенсійній системі з 1 січня 2015 року >>>

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»