• Посилання скопійовано

Перерахунок пенсій проводитимуть за новим порядком. Проект від Мінсоцполітики

Мінсоцполітики оприлюднило проект нового Порядку проведення перерахунку пенсій

Перерахунок пенсій проводитимуть за новим порядком. Проект від Мінсоцполітики

Нагадаємо, що Законом №2148 було скасовано індексацію пенсій відповідно до законодавства про індексацію грошових доходів населення і введено норми до ст. 42 Закону №1058 щодо щорічної індексації пенсій. Тобто було відновлено щорічне підвищення пенсії, проте таке підвищення вже названо «індексацією» пенсій. При цьому суттєво змінено сам порядок підвищення (індексації) пенсій. Про це ми писали тут і тут.

Так, част. другою ст. 42 Закону №1058 передбачено, що для індексації пенсії щороку має проводитись перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії.

У 2019-2020 роках показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, який застосовується для перерахунку пенсій, збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50% показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за рік, що передує року, в якому проводиться збільшення, порівняно з роком, що передує року, який є попереднім щодо року, в якому проводиться збільшення.

У зв’язку з цим виникла необхідність внесення відповідних змін до Порядку проведення перерахунку пенсій. Для цього Мінсоцполітики розробило проект постанови КМУ «Деякі питання реалізації частини другої статті 42 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування"». Ним пропонується затвердити в новій редакції Порядок проведення перерахунку пенсій відповідно до частини другої статті 42 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

 

Кому перерахують пенсії?

Згідно з проектом Порядку, перерахунку будуть підлягати пенсії:

  • призначені відповідно до Закону;
  • призначені відповідно до статті 54 Закону №796 в розмірі відшкодування фактичних збитків;
  • призначені з урахуванням заробітку (грошового забезпечення), який визначено відповідно до частини першої статті 43 Закону „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”;
  • призначені за зверненнями, які надійшли по 31 грудня року, що передує року, в якому проводиться перерахунок, крім тих, які на дату проведення перерахунку переведено з пенсії по інвалідності на пенсію за віком на умовах, визначених абзацом третім частини третьої статті 45 Закону (за зверненнями, які надійшли з 1 січня року, в якому проводиться перерахунок).

Порядок також передбачає формулу визначення коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, який застосовується для обчислення пенсії.

 

Коли планують провести перерахунок?

Відповідно до п. 2 проекту постанови КМУ, перерахунок пенсій у 2019 році здійснюватиметься в березні.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»