• Посилання скопійовано

З'явився текст постанови щодо березневої індексації пенсії

20 лютого Урядом було прийнято постанову щодо проведення індексації пенсій у 2019 році

З'явився текст постанови щодо березневої індексації пенсії

Кабмін постановою від 20.02.2019 №124 затвердив Порядок проведення перерахунку пенсій відповідно до частини другої статті 42 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Про проект цієї постанови ми писали тут.

За ним, перерахунку підлягатимуть пенсії, обчислені:

Перерахунку будуть підлягати пенсії, призначені за зверненнями, які надійшли:

  • по 31 грудня включно року, що передує року, в якому проводиться перерахунок, крім тих, які на дату проведення перерахунку переведено з пенсії по інвалідності на пенсію за віком на умовах, визначених абзацом третім частини третьої статті 45 Закону (за зверненнями, які надійшли з 1 січня року, в якому проводиться перерахунок);
  • в період з 1 січня року, в якому проводиться перерахунок, до дати, з якої проводиться перерахунок, обчислені відповідно до статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" у розмірі відшкодування фактичних збитків.

Крім того, постановою встановлено, що у 2019 році перерахунок пенсій згідно з Порядком буде проводитися із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії, в розмірі 1,17.

Якщо розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії не досягне 100 гривень, буде встановлено доплату до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.

Також документом передбачено встановлення одноразової доплати до пенсії особам, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (далі — Закон), в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого на 1 січня 2019 р. та збільшеного на коефіцієнт 1,61.

Одноразова доплата до пенсії проводитиметься для осіб:

  • які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону №1058, мають страховий стаж, передбачений абзацом першим частини першої статті 28 Закону,
  • зазначених в абзаці другому пункту 41 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону, розмір пенсій яких з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсії (крім пенсії за особливі заслуги перед Україною, доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та доплати, передбаченої абзацом третім пункту 2 цієї постанови) станом на 1 березня 2019 р. не перевищує мінімального розміру пенсії за віком, встановленого частиною другою статті 28 Закону.

Виплата одноразової доплати до пенсії проводиться рівними частинами у березні та квітні 2019 року.

Сума одноразової доплати до пенсії не включається до середньомісячного сукупного доходу сім’ї під час розрахунку розміру житлової субсидії та під час визначення права на надання пільг окремим категоріям громадян.

Фінансування виплат здійснюватиметься за рахунок коштів державного бюджету, що передбачені за програмою 2506080 "Фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду".

Пенсійному фонду доручено забезпечити:

  • перерахунок пенсій з 1 березня 2019 року;
  • виплату одноразової доплати до пенсії одночасно з виплатою пенсії за березень та квітень 2019 року.

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»