• Посилання скопійовано

Чи буде пенсія після досягнення пенсійного віку без наявності необхідного страхового стажу?

Якщо людина досягла пенсійного віку, але не має потрібної кількості трудового стажу, то замість пенсії їй буде призначена тимчасова державна соцдопомога непрацюючій особі

Чи буде пенсія після досягнення пенсійного віку без наявності необхідного страхового стажу?

«Пенсійний кур’єр» розповідає, що п. 5 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 03.10.2017 р. №2148 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» передбачено, що в період із 01.01.2018 по 31.12.2020 особам, які досягли віку, визначеного ч. 1 ст. 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон №1058), але не набули страхового стажу, передбаченого нормами цієї статті, за умови наявності в них не менше як 15 років страхового стажу призначатиметься тимчасова державна соціальна допомога непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату (далі – тимчасова допомога).

Тимчасова допомога призначається органами соціального захисту населення і виплачується до досягнення особами віку, з якого вони набувають право на призначення пенсії. Тимчасова допомога непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, призначається з урахуванням її майнового стану і середньомісячного сукупного доходу. Порядок призначення такої допомоги затверджено постановою КМУ від 27.12.2017 р. №1098.

Призначення тимчасової допомоги особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, проводиться структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських, районних у містах (у разі їх утворення) (крім міст Києва та Севастополя) рад, органами виконавчої влади АР Крим з питань соціального захисту населення, виконавчими органами рад об’єднаних територіальних громад з урахуванням її майнового стану і середньомісячного сукупного доходу.

У разі досягнення пенсійного віку, визначеного ч. 1 ст. 26 Закону №1058, особа звертається в органи Пенсійного фонду із заявою про видачу довідки про наявний страховий стаж.

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»