• Посилання скопійовано

Чому через 30 років пенсія може знизитися майже вдвічі: позиція Лазебної

Міністр соціальної політики Марина Лазебная пояснила, чому пенсії в Україні через 30 років можуть знизитися майже вдвічі

Чому через 30 років пенсія може знизитися майже вдвічі: позиція Лазебної

Міністр соціальної політики Марина Лазебная пояснила, чому пенсії в Україні через 30 років можуть знизитися майже вдвічі. Це станеться, якщо не впроваджувати накопичувальну пенсійну систему.

Про це вона розповіла в інтерв'ю РБК-Україна.

«Якщо не накопичувати й нічого не робити, то коефіцієнт заміщення в Україні через 30 років буде 18%. Зараз він близько 30%. Це – скільки становить наша пенсія стосовно заробітної плати. Це прогноз Світового банку. Тобто, наприклад, якщо зарплата 10 тисяч гривень, то пенсія – 1800 гривень», – зазначила міністр.

Лазебна підкреслила, що уряд вже в ручному режимі «дотягує» солідарні пенсії.

«У нас є п'ять мінімальних пенсійних виплат. Одна розраховується від прожиткового мінімуму для людей з маленьким стажем, інша – для людей з повним стажем, зараз становить 2400 гривень і залежить від мінімальної зарплати. Ще три ми встановлюємо урядовими рішеннями, в тому числі доплати за віком», – заявила глава Мінсоцполітики.

Вона підкреслила, що без накопичувальної пенсії кожна держава буде в ручному режимі «латати дірки».

«В Україні потрібно будувати цивілізовану накопичувальну систему. Саме зараз і потрібно це робити. Щорічно 60 тисяч осіб через вік у нас просто позбавляються можливості брати участь у пенсійному накопиченні. Тоді як в 77 країнах це працює», – підсумувала міністр.

Нагадаємо, Мінсоцполітики разом з Верховною радою розробляє модель, за якою українці зможуть отримувати пенсію у розмірі 7 тисяч гривень. Такі виплати можливі для майбутніх поколінь при виході на накопичувальну систему.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»