• Посилання скопійовано

Нардепи знову взялися за пенсійний вік українців: новий законопроєкт

У Раді зареєстровано законопроєкт №5566 «Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо деяких питань визначення пенсійного віку»

Нардепи знову взялися за пенсійний вік українців: новий законопроєкт

27 травня 2021 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №5566 «Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо деяких питань визначення пенсійного віку». Його авторами є голова Комітету з питань соціальної  політики та захисту прав ветеранів Г. Третьякова, а також І. Верещук, М. Безугла та інші "Слуги народу".

Текст законопроєкта можна завантажити тут, а порівняльну таблицю ось тут. 

Як зазначено у пояснювальній записці, метою прийняття закону є відновлення демографічного розвитку України через врегулювання деяких питань розрахунку пенсійного віку відповідно до міжнародної практики та потреб посилення соціальної захищеності матерів. 

З огляду на це, пропонується внести такі зміни до Закону №1058:

1) Доповнити умови  призначення пенсії за віком (стаття 26). А саме з 1 січня 2023 року (і по 1 січня 2035 року) щороку збільшувати на 1 місяць вік, який надає право на призначення пенсії за віком, передбачений частинами першою - третьою цієї статті. "Зазначене збільшення підніме пенсійний вік в Україні до 2035 року на один рік і становитиме 61 рік", - зазначено у пояснювальній записці.

2) Розширити коло осіб, які мають право на призначення дострокової пенсії за віком (стаття 115). Жінки, які народили дитину та виховали її до шестирічного віку, матимуть право на зменшення пенсійного віку, встановленого абзацом першим статті 26 цього Закону, на шість місяців.  Це зменшення буде застосовуватися за кожну дитину. При цьому пенсійний вік для жінок не може бути зниженим більше ніж на три роки

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2022 року.

***

   

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»