• Посилання скопійовано

«Чорнобильцям» – особам з інвалідністю з 1 липня підвищили пенсії

Законом встановлено з 01.07.2021 р. підвищення майже вдвічі мінімальних розмірів пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи

«Чорнобильцям» – особам з інвалідністю з 1 липня підвищили пенсії

29.06.2021 Верховною Радою України прийнято розроблений Мінсоцполітики Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» (реєстр. №4555 від 29.12.2020).

Законом встановлено з 01.07.2021 підвищення майже вдвічі мінімальних розмірів пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, а саме:

  • для І групи інвалідності встановлено 6 000 грн;
  • для ІІ групи інвалідності – 4 800 грн;
  • для ІІІ групи інвалідності – 3 700 грн;
  • для дітей з інвалідністю – 3 700 гривень.

Встановлено щомісячну адресну соціальну допомогу особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою.

Для осіб з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю з 01.01.2022 обчислення їхньої пенсії буде проводитися з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

30 червня Президент України Володимир Зеленський підписав цей законопроєкт. В результаті він отримав номер №1584-IX і дату – від 29.06.2021. Як передбачається текстом законопроєкту, цей Закон набирає чинності з 1 січня 2022 року, крім частини, яка встановлює нові мінімальні розміри пенсії, які набирають чинності з 1 липня 2021 року.

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»