• Посилання скопійовано

Як та кому пропонують підвищувати пенсії в Україні: ще три альтернативні законопроєкти

29 вересня Н. Королевська та ін. нардепи зареєстрували у Раді три альтернативні законопроєкти щодо підвищення розмірів пенсій

Як та кому пропонують підвищувати пенсії в Україні: ще три альтернативні законопроєкти

Два тижні тому ми повідомляли про реєстрацію у ВРУ законопроєктів щодо підвищення розмірів пенсій. 

Законопроєктом №6034 пропонувалося за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам збільшення пенсії за віком на 3%, але не більш як на 10% мінімального розміру пенсії за віком. А законопроєктом №6035 передбачено збільшення величини оцінки одного року страхового стажу.

І ось 29 вересня Н. Королевська та ін. нардепи зареєстрували у Раді три альтернативні законопроєкти:

 

  • №6034-1 "Про внесення змін до статті 28 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо підвищення розмірів пенсій за понаднормовий страховий стаж та мінімальної пенсії за віком"

Підтримуючи соціальну спрямованість законопроєкту  №6034, ним додатково пропонується визначення мінімального розміру пенсії за віком не менше фактичного розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного відповідно до Закону "Про прожитковий мінімум".

Також додатково пропонується встановити, що мінімальний розмір пенсії за віком повинен встановлюватися в законі про Державний бюджет України на відповідний рік.

 

  • №6035-1 "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо підвищення розмірів трудових пенсій внаслідок збільшення величини оцінки одного року страхового стажу, зменшення пенсійного віку та страхового стажу як умов призначення пенсії за віком"

Цим законопроєктом пропонується додатково:

1) встановити величину оцінки одного року страхового стажу на рівні 1,35% вже з 1 січня 2022 року, а також застосовувати цей коефіцієнт при осучасненні пенсій;

2) встановити право на призначення пенсії за віком після досягнення чоловіками 60 років, жінками – 55 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років;

3) передбачити заборону на зміну умов призначення пенсії в частині підвищення пенсійного віку та збільшення страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком;

4) скасувати положення про те, що мінімальний розмір пенсії за віком виплачується лише після досягнення особою віку 65 років.

 

  • №6040-1 "Про внесення змін до Закону України "Про соціальний захист дітей війни" щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення, а також відновлення (збільшення) існуючих раніше пільг"

Цим альтернативним законопроєктом пропонуються такі додаткові зміни: 

1) відновлюється  виплата підвищення до пенсії у розмірі надбавки, встановленої для учасників війни;

2) відновлюється безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області (Автономної Республіки Крим) за місцем проживання;

3) збільшується вдвічі для дітей війни з 25-відсоткової до 50-відсоткової знижка при платі за користування комунальними послугами;

4) виключається обмеження права дітей війни на пільги умовою, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному КМУ.

У разі прийняття ці закони наберуть чинності з дня опублікування та будуть застосовуватися з 1 січня 2022 року.

 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»