• Посилання скопійовано

Нюанси сплати єдиного соцвнеску

Начальник Печерської ДПІ нагадав порядок сплати єдиного соціального внеску

Нюанси сплати єдиного соцвнеску

«За несвоєчасне або не в повному обсязі перерахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування до платника застосовують фінансові санкції,  - звернув увагу начальник  Державної податкової інспекції у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві Андрій Драгун. -  Посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄСВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність».

Андрій Драгун також нагадав, що фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування (без найманих працівників) та самозайняті особи (які займаються науковою, художньою, викладацькою, медичною, літературною, юридичною, в тому числі адвокатською та нотаріальною діяльністю) нараховують ЄВ за ставкою 34,7% від доходу, отриманого від підприємницької діяльності. Водночас, розмір ЄСВ за місяць не може бути меншим мінімального страхового внеску.

Підприємці ж, які обрали спрощену систему оподаткування, не сплачують за себе єдиного внеску і не звітують, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі громадяни можуть платити внесок за умови добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Сплата громадянами ЄСВ із заробленого доходу за кордоном є правом, а не обов’язком. Заробітчани аналогічно можуть добровільно перераховувати внесок у разі укладання договору з органами Міндоходів про участь у вищеназваній системі страхування.

Якщо дохід нульовий, то єдиний внесок за цей місяць не нараховується. Але авансові платежі сплачуються. Звітують фізособи-підприємці та самозайняті щороку.   

Для фізичних осіб–підприємців на єдиному податку, які працюють без найманих працівників, аналогічно нараховується ЄСВ (34,7% від мінімальної заробітної плати з розрахунку на місяць) але сплачується за квартал. Звітність щорічна. 

Працівники підприємств, установ та організацій, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, платять ЄСВ в повному обсязі. Отже, ЄВ сплачують і пенсіонери, які працюють на підприємстві.

Також, начальник ДПІ наголосив, що для подання звітності з ЄСВ в електронному вигляді Міндоходів розробило відповідні формати документів. Ознайомитися з ними можна на веб-порталі Міністерства доходів і зборів: minrd.gov.ua

Для подання звітності в електронному вигляді необхідно мати електронний ключ. Отримати цифрові ключі можна безкоштовно в Акредитованому центрі сертифікації ключів, що діють в Центрах обслуговування платників.

Мешканці Печерського району звертайтеся до АЦСК в ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві, що діє за адресою: вул. Лескова, 4, телефон консультанта модератора: 201-89-04.

Джерело: ГУ ДФС у м. Києві

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»