• Посилання скопійовано

Працівник працював неповний місяць: як нарахувати ЄСВ?

Обов'язок нарахування єдиного внеску з мінімальної зарплати за основним місцем роботи також передбачено і у разі, коли працівник працював неповний місяць

Працівник працював неповний місяць: як нарахувати ЄСВ?

ДФСУ у листі від 11.03.2015 р. № 5084/6/99-99-17-03-03-15 розглянула питання щодо справляння єдиного соціального внеску та повідомила.

Обов'язок нарахування єдиного внеску з мінімальної зарплати за основним місцем роботи також передбачено і у разі, коли працівник працював неповний місяць (перебував на лікарняному, у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами).

Для працівника (за основним місцем роботи), який перебував на лікарняному повний місяць, у якому сума нарахованого лікарняного менше за мінімальний розмір зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зарплата, ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зарплата, та ставки ЄСВ, встановленої відповідно до Закону № 2464 (1218,00 х 33,2 %).

Для працівника, який відпрацював частину місяця, а іншу частину перебував на лікарняному, де загальна сума нарахованого доходу не перевищує розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зарплата, виникає необхідність донарахування до мінімальної зарплати. Сума ЄСВ розраховується таким чином:

- єдиний внесок на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності розраховується як добуток суми допомоги по тимчасовій непрацездатності та ставки ЄСВ (тобто 33,2 %);

- єдиний внесок на суму нарахованої зарплати розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зарплата, зменшеної на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності за цей місяць, та ставки ЄСВ, встановленої для відповідної категорії платника.

У випадку коли у працівника, у якого початок та закінчення лікарняного припадають на різні місяці, ЄСВ у місяці початку лікарняного нараховується за фактично відпрацьований час, оскільки загальна сума доходу ще не є відомою (сума лікарняних буде визначена після надання листка непрацездатності).

Якщо після розподілу лікарняного (суми допомоги по тимчасовій непрацездатності відносяться до того місяця, за який вони нараховані) загальний дохід за місяць становить менше мінімального розміру, виникає потреба за минулий місяць (місяці) донарахувати ЄСВ виходячи з мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зарплата.

При цьому в усіх зазначених випадках утримання ЄСВ із зарплати найманого працівника здійснюється із фактично нарахованої зарплати.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»