• Посилання скопійовано

Понижуючий коефіцієнт та донарахування ЄСВ: версія комітету ВРУ

На думку Комітету з питань податкової та митної політики ВРУ, якщо роботодавець донараховує ЄСВ до розміру мінімальної зарплати, то понижуючий коефіцієнт не застосовується лише до суми різниці між мінімальною та фактично нарахованою зарплатою

У листі від 10.11.2015 р. №04-27/10-1785 Комітет з питань податкової та митної політики ВРУ наголосив, що перелік умов для застосування понижуюючого коефіцієнту є вичерпним:

   - база нарахування ЄСВ в розрахунку на одну застраховану особу у звітному місяці збільшилась на 20 і більше відсотків порівняно з середньомісячною базою нарахування ЄСВ платника за 2014 рік в розрахунку на одну застраховану особу;

   - після застосування коефіцієнта середній платіж на одну застраховану особу у звітному місяці становитиме не менше ніж середньомісячний платіж на одну застраховану особу платника за 2014 рік;

   - кількість застрахованих осіб у звітному місяці, яким нараховані виплати, не перевищує 200% середньомісячної кількості застрахованих осіб платника за 2014 рік. 

Тобто якщо платником ЄСВ одночасно дотримано ці три умови, то такий платник має право застосовувати понижуючий коефіцієнт. Інших умов для застосування коефіцієнту законодавством не передбачено.

При цьому, на думку Комітету, якщо роботодавцем здійснюється донарахування сум ЄСВ до розміру мінімальної заробітної плати, то коефіцієнт не застосовується лише до суми різниці між мінімальною зарплатою та фактично нарахованою.

Таким чином, якщо роботодавцем виконані вищезазначені умови, в тому числі, коли було здійснено донарахування сум ЄСВ до розміру мінімальної заробітної плати, роботодавець має право застосувати понижуючий коефіцієнт до нарахованої заробітної плати (доходів) фіз особам та/або нарахованої винагороди за цивільно-правовими договорами. Більше того, головними умовами застосування коефіцієнту є збільшення бази нарахування ЄСВ в розрахунку на одну застраховану особу на 20 і більше відсотків по всьому підприємству, за умови, що середній платіж на одну застраховану особу буде не менше ніж в 2014 році.

Нагадаємо, що ДФСУ у листі від 20.08.2015 р. №31041/7/99-99-17-03-03-17 наполягала на забороні застосування понижуючого коефіцієнта ЄСВ у разі донарахування до розміру мінімального страхового платежу хоча б по одній застрахованій особі. Комітет пропонує Державній фіскальній службі привести цей лист у  відповідність до Закону про ЄСВ.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»