• Посилання скопійовано

Нарахування допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, якщо жінка продовжує працювати

Фонд з ТВП роз'ясниd особливості нарахування допомоги у зв’язку із вагітністю та пологами у разі, якщо після отримання листка непрацездатності жінка ще певний час продовжує працювати

Нарахування допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, якщо жінка продовжує працювати

Вінницьке обласне відділення ФСС з ТВП звертає увагу, що перебування у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами – це право жінки, а не її обов’язок. А отже, вона має право йти у відпустку пізніше дати її початку, зазначеної в листку непрацездатності.

Якщо працівниця не скористалася своїм правом на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами, продовжувала працювати і отримувати заробітну плату, роботодавець повинен виплатити таку допомогу лише за дні її фактичного перебування у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами.  А за період, коли жінка працювала, їй буде виплачена заробітна плата.

Фахівці Фонду це пояснюють тим, що чинним законодавством не передбачено одночасної виплати заробітної плати і допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами за один і той же період.

При цьому, у ФСС з ТВП зауважують, що розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати для розрахунку у зв'язку з вагітністю та пологами є 12 календарних  місяців перебування у трудових відносинах (з першого до першого числа) за останнім основним місцем роботи застрахованої особи, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок, а не 12 календарних місяців перед фактичним перебуванням у даній відпустці.

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»