• Посилання скопійовано

Зарплата працівника-інваліда не перевищує мінімальну: що з ЄСВ?

Податківці роз'яснили, на яку суму заробітної плати працівника-інваліда нараховується єдиний соцвнесок, якщо її розмір не перевищує розміру мінімальної заробітної плати

Зарплата працівника-інваліда не перевищує мінімальну: що з ЄСВ?

ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що  для підприємств, установ та організацій, інших юросіб, в яких працюють інваліди, ЄСВ встановлюється у розмірі 8,41% бази нарахування ЄСВ для працюючих інвалідів.

Читайте також: Нарахування ЄСВ у розмірі 8,41% на зарплату інваліда: підстави для застосування

Для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема, товариств УТОГ та УТОС, в яких кількість інвалідів становить не менш як 50%  загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш як 25% суми витрат на оплату праці, ЄСВ встановлюється у розмірі 5,3 %  бази нарахування ЄСВ.

Для підприємств та організацій громадських організацій інвалідів, в яких кількість інвалідів становить не менш як 50%  загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці, ЄСВ встановлюється у розмірі 5,5 %  бази нарахування ЄСВ для працюючих інвалідів.

Тобто, якщо розмір заробітної плати працівника – інваліда, який працює на підприємстві, в установі або організації, де застосовуються ставки 8,41%, 5,3% та 5,5%, не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, то нарахування ЄСВ здійснюється роботодавцем із суми фактично нарахованої заробітної плати такому працівнику.

Аналогічне роз'яснення розміщене в підкатегорії 301.04.01 ресурсу "ЗІР".

***

Від редакції:  Зверніть увагу! Ставка ЄСВ у розмірі 8,41% застосовується тільки для нарахування ЄСВ на зарплату працівника-інваліда, який працює на підприємстві. 
У разі нарахування ЄСВ роботодавцем-фізособою-підприємцем на зарплату працівника-інваліда потрібно застосовувати ставку ЄСВ у розмірі 22% та нараховувати ЄСВ на його зарплату не менше ніж мінімальний страховий внесок.
Розглянемо на прикладах нарахування ЄСВ.

Приклад 1. Нарахування ЄСВ роботодавцем-юрособою  на зарплату працівника-інваліда
Працівнику-інваліду, який працює на підприємстві, за серпень 2016 року нараховано заробітну плата за відпрацьований час у сумі 1200 грн. та відпускні за дні щорічної відпустки - 200 грн. 

У такому разі сума нарахування ЄСВ за серпень становить 117,74 грн ((1200 + 200) * 8,41%).


Приклад 2. Нарахування ЄСВ роботодавцем-фізособою-підприємцем  на зарплату працівника-інваліда
Працівнику-інваліду, який працює у фізособи-підприємця, за серпень 2016 року нараховано заробітну плата за відпрацьований час у сумі 1200 грн та відпускні за дні щорічної відпустки - 200 грн. 
У такому разі сума нарахування ЄСВ за серпень становить 319,00 грн (((1200 + 200) * 22%) + ((1450 - 1400) *22%)).

 

Новини на тему:

Держпраці нагадує про трудові гарантії інваліда на підприємстві;

- Заробітна плата не за основним місцем роботи інваліда: що з ЄСВ?

Фізособи-підприємці нараховують ЄСВ на зарплату інвалідів у розмірі 22%;

Усі новини на цю тему>>  

Джерело: ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»