• Посилання скопійовано

Чи потрібно повідомляти про статус пенсіонера або інваліда для несплати ЄСВ

Окремо повідомляти контролерів про набуття відповідного статусу пенсіонера або інваліда не потрібно, - ДФС

Чи потрібно повідомляти про статус пенсіонера або інваліда для несплати ЄСВ

ДФС у Тернопільській області нагадує, що платниками ЄСВ є фізичні особи-підприємці, в тому числі підприємці-платники єдиного податку, відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону про ЄСВ.

Особи звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Зауважимо, що ДФСУ та ПФУ складено Протокол про обмін інформацією щодо даних про фізичних осіб (платників єдиного внеску) – пенсіонерів за віком або інвалідів.

Таким чином, фізичні особи-підприємці звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Окремо повідомляти контролюючий орган про набуття відповідного статусу пенсіонера або інваліда не потрібно.

Якщо підприємець є інвалідом та отримує соціальну допомогу від фонду соціального страхування або Управління праці та соціального захисту населення, то підтвердженням встановлення інвалідності є довідка до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності, яка надається до контролюючого органу за місцем реєстрації.

Джерело: ДФC у Тернопільській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»