• Посилання скопійовано

Чи має право підприємець на допомогу по вагітності та пологах у разі припинення діяльності

У Фонді з ТВП зауважили, що підприємці мають право на отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду за умови сплати ними єдиного соцвнеску

Чи має право підприємець на  допомогу по вагітності та пологах у разі припинення діяльності

Журнал "Вісник. Офіційно про податки" 

Частиною п’ятою ст. 8 Закону про ЄСВ передбачено сплату фізособами — підприємцями єдиного внеску у розмірі 22 % бази нарахування єдиного внеску.

Постановою №675 затверджено розподіл єдиного внеску, що сплачується цією катего­рією платників, зокрема, на загально­обов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Таким чином, фізособи — підприємці мають право на отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду за умови сплати ними єдиного внеску.

Допомога по вагітності та пологах надається фізособам — платникам єдиного внеску незалежно від страхового стажу у розмірі 100 % середньоденного доходу, розрахованого відповідно до Порядку № 1266.

Згідно зі ст. 25 Закону про соціальне страхування допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей — 70) календарних днів після пологів. Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Для отримання допомоги по вагітності та пологах фізособі — підприємцю необхідно самостійно надати до органу Фонду за місцем обліку заяву-розрахунок, форму якої затверджено Порядком № 26.

Отже, за умови настання такого страхового випадку під час перебування фізособи в статусі підприємця та сплати єдиного внеску в розмірі та строки, визначені Законом про ЄСВ, а також подання заяви-розрахунку до робочого органу Фонду допомога по вагітності та пологах обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів за період, зазначений у листку непрацездатності.

У разі якщо підприємцем - платником ЄСВ було припинено підприємницьку діяльність та не подано заяву-розрахунок до робочого органу Фонду для отримання фінансування допомоги по вагітності та пологах за страховим випадком «вагітність та пологи», який настав до припинення підприємницької діяльності, враховуючи, що допомога по вагітності та пологах є компенсацією втраченого доходу, вона надаватиметься за рахунок коштів Фонду лише за період від початку страхового випадку і до дня припинення підприємницької діяльності.

Аліна Фесенко

начальник відділу Управління планування та виконання бюджету Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»