• Посилання скопійовано

Особливості сплати ЄСВ фермерським господарством у 2018 році: роз'яснення ДФС

Податківці розглянули такі важливі питання для фермерських господарств, як нарахування ЄСВ найманим працівникам та аналіз змін щодо ЄСВ у 2018 році

Особливості сплати ЄСВ фермерським господарством у 2018 році: роз'яснення ДФС

Коментар до ІПК від 22.12.2017 р. № 3102/6/99-99-13-02-01-15/ІПК

Щодо сплати ЄСВ фермерським господарством за найманих працівників 

Фермерське господарство, що має найманих працівників, є звичайним роботодавцем.  І як звичайний роботодавець, сплачує ЄСВ за своїх працівників. Адже  Законом №2464 не передбачено пільг та спеціальних правил для роботодавців-фермерських господарств.

Для всіх платників ЄСВ (окрім пільгових категорій, до яких фермерські господарства не належать) ЄСВ встановлено 22% до бази нарахування  (ч. 5 ст. 8 Закону № 2464). Однак, якщо фермерське господарство має статус юрособи, і в ньому працюють інваліди, то до доходів таких інвалідів застосовується ставка ЄСВ 8,41%. 

Про те, хто і скільки сплачує ЄСВ в 2018 році, ми писали тут і тут.

 

Щодо сплати ЄСВ членами фермерських господарств 

Справа в тому, що члени фермерського господарства не можуть перебувати з ним у трудових відносинах (мати статус найманих працівників), а отже, і отримувати зарплату. Це прямо передбачено ст. 3 Закону № 973. Вони отримують від фермерського господарства прибуток, який розподіляється між ними за правилам, встановленими статутом.  

Але з 01.01.2018 року члени фермерських господарств стали платниками ЄСВ (до ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ додано новий пп. 5-1). Про цю зміну ми раніше писали тут>>

Тепер членів фермерського господарства  віднесено до обов’язкових платників ЄСВ.  При цьому база нарахування ЄСВ в них буде така ж, як і для підприємців на загальній системі оподаткування - сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. А сума ЄСВ, що має сплатити такий член, не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

 

На жаль, податківці не розповіли у коментованому листі нічого про те, як буде сплачуватися ЄСВ у 2018 році членами фермерських господарств. Але підкреслили: законодавством про єдиний соцвнесок у 2018 році не передбачено змін для роботодавців в частині нараховування, обчислення та сплати ЄСВ. 

Отже, із зазначеного можна зробити висновок – оскільки для членів фермерського господарства таке господарство не є роботодавцем, сплачувати ЄСВ за них воно не буде. І, так само, як і самозайняті особи, члени фермерського господарства будуть сплачувати ЄСВ та подавати звітність до ДФС самостійно. 

Інша справа, що самозайняті особи, перш, ніж сплачувати ЄСВ, мають стати в ДФС на облік (бути занесені до Реєстру страхувальників).  А норми щодо цього в Порядку №1162 ще досі немає. Тож, чекаємо на приведення цього Порядку у відповідність до чинного законодавства. 

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»