• Посилання скопійовано

Особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, є засновником адвокатського об’єднання: що з ЄСВ?

Особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, є одночасно засновником адвокатського об’єднання та отримує заробітну плату за трудовим договором або винагороду за цивільно-правовим договором. Чи зобов'язана вона сплачувати ЄСВ?

Особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, є засновником адвокатського об’єднання: що з ЄСВ?

ДФСУ у листі від 24.01.2018 р. №275/К/99-99-13-02-03-14/ІПК нагадує, що згідно з п. 5 частини першої ст. 4 Закону №2464 платниками єдиного соцвнеску є особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зокрема, адвокатську діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

Базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону "Про оплату праці", та сума винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Базою нарахування ЄСВ для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, є сума доходу (прибутку), отриманого від їхньої діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов'язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом №2464. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Отже, особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, зобов'язана сплачувати ЄСВ, незалежно від того, що така особа є одночасно засновником адвокатського об’єднання і отримує зарплату за трудовим договором або винагороду за цивільно-правовим договором, що є базою нарахування єдиного внеску.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»