• Посилання скопійовано

Сплата ЄСВ фермерами в 2018 році: чергове роз’яснення від ДФСУ

ДФСУ надала роз’яснення щодо сплати ЄСВ членами фермерського господарства. А також висловила свою позицію, чи має сплачувати ЄСВ голова фермерського господарства (зокрема, якщо він обирається із засновників)

Сплата ЄСВ фермерами в 2018 році: чергове роз’яснення від ДФСУ

Коментар до листа ДФСУ від 29.01.2018 р. №300/6/99-99-13-02-01-15/ІПК

Про сплату ЄСВ членами фермерських господарств ми в цьому році писали неодноразово. Зокрема, читайте тут  і тут.

У коментованому листі податківці намагалися дати відповідь на головні питання, які цікавлять на сьогодні як фермерські господарства, так і їх засновників.

 

Чи має фермерське господарство сплачувати ЄСВ за своїх членів?

Ні. У коментованому листі чітко зазначено (і це відповідає чинній редакції Закону №2464): обов’язок ставати на облік в органах доходів і зборів, сплати ЄСВ мають виключно члени фермерських господарств, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах. Про те, як таким членам фермерських господарств слід встати на облік в органах ДФС читайте тут.

Сплачувати ЄСВ такі члени мають самостійно (як і звітувати про суми ЄСВ, призначені до сплати). При цьому база нарахування ЄСВ в них - сума доходу (прибутку), отриманого від їхньої діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. Під таким доходом мається на увазі результат діяльності фермерського підприємства - прибуток, який розподіляється між його членами згідно з правилами, встановленими договором про створення такого підприємства та статутом.  Але сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

А отже, фермерське господарство при виплаті такого прибутку ЄСВ не сплачує. Це має зробити кожен з членів фермерського господарства самостійно. При цьому слід враховувати, що у 2018 році строки сплати ЄСВ для членів фермерського господарства щоквартальні. І граничний строк сплати квартальної суми ЄСВ (тобто ЄСВ за три місяці календарного кварталу) – це 20 число місяця, наступного за таким кварталом. Про це ми писали тут.

Тобто навіть якщо член фермерського господарства не отримав у певному кварталі розподілений прибуток від результатів діяльності такого господарства, він має сплатити за місяці цього кварталу ЄСВ хоча б в мінімальному розмірі: 819,06 грн за кожний місяць (повний чи неповний такого членства), що відповідно становитиме 2 457,18 грн за кожний квартал.

 

Чи має сплачувати ЄСВ за себе голова фермерського господарства?

У коментованому листі податківці знов зауважують, що в Законі №973 розрізняються поняття "голова фермерського господарства" та "члени фермерського господарства", які регламентуються різними статтями цього Закону. А сплачувати ЄСВ згідно з Законом №2464 мають саме члени фермерського господарства!

Отже, виходить, що ДФСУ знов повертається до позиції, що голова фермерського господарства не є її членом і вищезазначені правила сплати ЄСВ на нього не поширюються.

Це очевидно з наступного роз’яснення податківців, зазначеного в коментованому листі.

ДФСУ наголошує, що вичерпний перелік членів фермерського господарства визначено частиною 3 статті третьої Закону № 973. Згідно з цією нормою, для  цілей Закону №973 до членів сім'ї та родичів голови фермерського господарства належать дружина  (чоловік),  батьки, діти, баба, дід, прабаба, прадід, внуки, правнуки, мачуха, вітчим, падчерка,  пасинок,  рідні та двоюрідні брати та  сестри,  дядько, тітка,  племінники як голови фермерського господарства, так і його дружини (її чоловіка),  а також особи,  які перебувають у родинних стосунках  першого  ступеня  споріднення  з  усіма вищезазначеними членами сім'ї та родичами (батьки такої особи та  батьки  чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти).

Зрозуміти цю норму можна з аналізу частини 1 цієї ж статті третьої Закону № 973. Вона говорить, що членами фермерського господарства можуть бути подружжя, їх батьки,  діти,  які  досягли  14-річного  віку,  інші члени сім'ї, родичі,  які  об'єдналися  для  спільного   ведення   фермерського господарства,    визнають    і   дотримуються   положень   статуту фермерського господарства.

Тобто податківці розглядають таких членів сім’ї та родичів голови фермерського господарства як членів фермерського господарства. А самого голову, на жаль, ні.

Але ж сам голова може обиратися з засновників. Це прямо зазначено в ст. 4 Закону №973. То що ж виходить: одні засновники мають сплачувати ЄСВ за себе і отримали окремий статус платників ЄСВ як члени фермерського господарства, а решта ні?

Саме так. І про це йдеться наприкінці коментованого листа. ДФСУ резюмує: засновники фермерського господарства, які є родичами або членами сім'ї, але при цьому відповідно до статуту не є членами фермерського господарства, не є платниками ЄСВ у розумінні Закону №2464.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»