• Посилання скопійовано

Дивіденди не підлягають оподаткуванню ЄСВ

Податківці навели свій висновок щодо необхідності нарахування ЄСВ у випадку виплати дивідендів засновнику який водночас є працівником підприємства

Дивіденди не підлягають оподаткуванню ЄСВ

ДФС у Донецькій області в індивідуальній консультації від 05.10.2018 р. №4303/ІПК/05-99-13-07 нагадала, що базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону "Про оплату праці".

Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні єдиного внеску передбачено Інструкцією №5.

Відповідно до пп. 14.1.49 ПКУ дивіденди - це платіж, що здійснюється юридичною особою - емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв'язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Своєю чергою, перелік видів виплат, що здійснюється за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок, затверджено постановою КМУ №1170.

Відповідно до п. 14 розд. II Переліку доходи за акціями та інші доходи від участі працівників у власності підприємства (дивіденди, відсотки, виплати за паями), а також доходи від здавання в оренду землі, не є базою для нарахування єдиного внеску.

Водночас згідно з п. 3.35 розд. 3 Інструкції 5 передбачено що, дивіденди не належать до фонду оплати праці.

Таким чином, податківці зазначають, що доходи у вигляді дивідендів не є базою для нарахування єдиного внеску, як для працівників підприємства, так і для тих учасників товариства, які не є працівниками даного підприємства.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»