• Посилання скопійовано

Як фізособі-«загальносистемнику» включити до своїх витрат ЄСВ?

Фізособа-«загальносистемник» має право включити до складу витрат суму сплаченого за квартал ЄСВ за фактом сплати

Як фізособі-«загальносистемнику» включити до своїх витрат ЄСВ?

Податківці у підкатегорії 104.05 «ЗІР» нагадують, що відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ платниками ЄСВ є фізособи - підприємці.

Згідно з п. 2 розд. ІІІ Порядку № 435, фізособи – підприємці формують та подають до органів доходів і зборів Звіт з ЄСВ самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік.

Платники ЄСВ, зазначені, зокрема у п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ (абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

Порядок оподаткування доходів фізосіб – підприємців на загальній системі оподаткування встановлено ст. 177 ПКУ.

Відповідно до п. 177.2 ПКУ об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізособи – підприємця.

Перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізособою – підприємцем, визначений п. 177.4 ПКУ.

Так, згідно з пп. 177.4.3 ПКУ до переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізособи – підприємця на загальній системі оподаткування, належать, зокрема суми ЄСВ у розмірах і порядку, встановлених законом.

Таким чином, фізособа – підприємець на загальній системі оподаткування має право включити до складу витрат суму сплаченого за квартал ЄСВ по факту сплати, за умови її документального підтвердження, оскільки зобов’язана сплачувати ЄСВ за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який він сплачується.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»