• Посилання скопійовано

Робота за скороченим робочим тижнем: як розрахувати пільговий стаж?

Як обчислюється пільговий стаж працівників на підприємстві зі шкідливими умовами праці, якщо таке підприємство працює за скороченим робочим тижнем?

Робота за скороченим робочим тижнем: як розрахувати пільговий стаж?

«Вісник. Офіційно про податки»

До пільгового стажу, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, зараховуються періоди роботи, коли особа була зайнята на роботах у шкідливих умовах протягом повного робочого дня.

Повним робочим днем уважається виконання робіт в умовах, передбачених Списками №1 і №2, не менше 80% робочого часу, установленого для працівників цього виробництва, професії чи посади з урахуванням підготовчих, допоміжних, поточних ремонтних робіт, пов’язаних з виконанням своїх трудових обов’язків.

У разі неритмічної роботи підприємства чи організації підрахунок пільгового стажу здійснюється в такому порядку: загальна кількість днів, протягом яких працівник повний робочий день був зайнятий на роботах із шкідливими умовами праці, ділиться на 25,4 – при шестиденному робочому тижні і на 21,2 – при п’ятиденному робочому тижні.

У такому самому порядку обчислюється пільговий стаж працівників спеціалізованих підприємств і організацій (ремонтних, ремонтно-будівельних, монтажних тощо), зайнятих повний робочий день на роботах із шкідливими умовами праці безпосередньо у виробничих структурних підрозділах інших підприємств та організацій за професіями та на посадах, передбачених Списками №1 і №2 (п. 7 Порядку №383).

Галина Мастюгіна,
заступник директора Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»