• Посилання скопійовано

З 2 травня діятиме оновлене Положення про рух коштів ЄСВ

Мінфін вніс зміни до Положення про рух коштів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

З 2 травня діятиме оновлене Положення про рух коштів ЄСВ

Мінфін наказом від 03.04.2019 р. №135 (зареєстрований в Мін'юсті від 17.04.2019 р. за №402/33373)  затвердив зміни до Положення про рух коштів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Це пов'язано насамперед з проведенням реорганізації територіальних органів ДФС.

Нагадаємо, що це Положення регламентує рух коштів ЄСВ та фінансових санкцій (штрафів та пені), що застосовуються згідно із Законом №2464, на рахунках, відкритих в органах Державної казначейської служби України відповідно до вимог законодавства.

Так, змінами викладено у новій редакції розділи II "Порядок відкриття рахунків для зарахування страхових коштів" та IV "Порядок надання інформації про рух страхових коштів". Також підкориговано й інші розділи Положення.

У них прописано, що ДФСУ та її територіальні органи в областях, місті Києві, Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби (далі - головні управління ДФС) відкривають в Казначействі небюджетні рахунки за балансовим рахунком 3719 "Рахунок для зарахування коштів, які підлягають розподілу за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування" для зарахування та розподілу страхових коштів.

Рахунки 3719 відкриваються на ім'я ДФС (далі - рахунки 3719 ДФС), на ім'я головних управлінь ДФС (далі - рахунки 3719 головних управлінь ДФС) та на ім'я головних управлінь ДФС у розрізі управлінь на правах відокремлених підрозділів (у тому числі державних податкових інспекцій у їх складі), державних податкових інспекцій у м. Києві (далі - рахунки 3719 у розрізі відокремлених підрозділів ДФС) на балансі Казначейства в розрізі категорій платників, визначених Законом.

Відкриття рахунків 3719 здійснюється на підставі заяв ДФС і головних управлінь ДФС та інших документів у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної бюджетної політики.

Договори укладаються:

  • ДФС із Казначейством;
  • головними управліннями ДФС із головними управліннями Казначейства.

Також уточнено, що страхові кошти, які надійшли за день (з урахуванням повернення помилково або надміру сплачених сум та/або безпідставно стягнутих сум єдиного внеску) на рахунки 3719 у розрізі відокремлених підрозділів ДФС, наприкінці операційного дня у регламентований час засобами програмного забезпечення шляхом формування меморіальних документів перераховуються Казначейством на відповідні рахунки 3719 головних управлінь ДФС з подальшим перерахуванням на відповідні рахунки 3719 ДФС на підставі договорів про здійснення розрахунково-касового обслуговування, укладених органами Казначейства з власниками рахунків.

Якщо ДФС до 10 год 30 хв надала Казначейству розрахунковий документ на перерахування коштів з його рахунка 3719 на відповідний рахунок головного управління ДФС для здійснення повернення помилково або надміру сплачених сум та/або безпідставно стягнутих сум єдиного внеску, розподіл страхових коштів за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування здійснюється після перерахування коштів головному управлінню ДФС для здійснення повернення помилково або надміру сплачених сум та/або безпідставно стягнутих сум єдиного внеску.

Страхові кошти, які надійдуть протягом останнього робочого дня місяця (з урахуванням повернення помилково або надміру сплачених сум та/або безпідставно стягнутих сум єдиного внеску за рахунок поточних надходжень за день) на рахунки 3719 у розрізі відокремлених підрозділів ДФС, о 21 год 00 хв засобами програмного забезпечення шляхом формування меморіальних документів перераховуються Казначейством на відповідні рахунки 3719 головних управлінь ДФС та до 21 год 15 хв із цих рахунків перераховуються на відповідні рахунки 3719 ДФС.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування (станом на 24.04.2019 р. не опублікований) та буде застосовуватися з 2 травня 2019 року.

Також нагадуємо, що з 2 травня 2019 року функціонуватимуть нові рахунки для сплати ЄСВ, які відкриті на балансі центрального апарату Казначейства (код банку – 899998).  Про це ми писали тут>>

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»