• Посилання скопійовано

Самозайнята особа не обліковується в ДФС як платник ЄСВ: які наслідки?

Податківці навели перелік штрафів, які чекають на самозайняту особу, яка не подала документи для включення до Реєстру платників ЄСВ та не сплачує його

Самозайнята особа не обліковується в ДФС як платник ЄСВ: які наслідки?

ДФС у Дніпропетровській області інформує, що платниками ЄСВ є особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Норми встановлені п. 5 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ.

Відповідно до ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ до платників єдиного внеску – фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, органи доходів і зборів застосовують штрафні санкції у таких розмірах:

  • за ухилення від взяття на облік або несвоєчасне подання заяви про взяття на облік платниками єдиного внеску, на яких не поширюється дія Закону №755-IV, – накладається штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (п. 1 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ);
  • за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску – 20 % своєчасно несплачених сум (п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ);
  • за донарахування контролюючим органом або платником своєчасно не нарахованого єдиного внеску накладається штраф у розмірі 10 % зазначеної суми за кожен повний або неповний базовий звітний період, за який донараховано таку суму, але не більше 50 % суми донарахованого єдиного внеску (п. 3 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ);

за неподання, несвоєчасне подання звітності, передбаченої Законом про ЄСВ, – десять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або несвоєчасне подання; при повторному порушенні протягом року – у розмірі 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або несвоєчасне подання (п. 7 ч. 11 ст. 25  Закону про ЄСВ).

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 165¹ КУпАП за порушення порядку нарахування єдиного внеску, неподання, несвоєчасне подання звітності щодо єдиного внеску на особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, накладається штраф від тридцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне із правопорушень, зазначених у ч. 1 ст. 165¹ КУпАП, – тягнуть за собою накладення штрафу на особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, від сорока до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Джерело: ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»