• Посилання скопійовано

На підприємстві стався нещасний випадок: які перші дії?

Безпосередній керівник повинен забезпечити надання домедичної допомоги всім потерпілим та негайно повідомити роботодавцю про те, що сталося

На підприємстві стався нещасний випадок: які перші дії?

Одразу при виявленні нещасного випадку постраждалий або свідки події повинні повідомити про цей інцидент безпосереднього керівника або іншу особу, відповідальну за охорону праці в компанії. На цьому наголошує відділ профілактики страхових випадків управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області.

Безпосередній керівник робіт чи інша уповноважена особа підприємства повинен забезпечити надання домедичної допомоги всім потерпілим та негайно повідомити роботодавцю про те, що сталося.

Від того наскільки швидко й повно будуть здійснені всі необхідні заходи, залежатиме тяжкість втрат та масштабність наслідків від нещасного випадку.

Важливо зберегти до прибуття комісії з розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку обстановку на робочому місці, машини, механізми, обладнання такими, якими вони були на момент нещасного випадку.

 

Увага!

Це потрібно робити лише у тих випадках, якщо ніщо не загрожує життю та здоров’ю інших працівників і зміна обстановки не призведе до більш тяжких наслідків або порушення виробничих процесів.

 

Нагадаємо, що з липня 2019 року подовжено строки проведення розслідування нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) до 5 робочих днів (проти 3 днів у попередній редакції), спеціального розслідування – до 15 робочих днів (проти 10 днів).

Впроваджено строк давності для розслідування нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, який становитиме три роки з дня їх настання (у разі встановлення факту нещасного випадку рішенням суду, розслідування проводиться незалежно від дати його настання). Крім того, з липня рішення щодо визнання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) пов’язаними чи не пов’язаними з виробництвом буде прийматись комісією (спеціальною комісією) шляхом голосування простою більшістю голосів. У разі рівної кількості голосів членів комісії голос голови комісії є вирішальним. Про це ми зазначили тут.

***

Читайте також: З липня нещасні випадки будуть розслідуватися за новими правилами

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»