• Посилання скопійовано

Аби не сплачувати ЄСВ при відносинах з ФОП, слід мати витяг з ЄДР

Які документи має подати ФОП підприємству для уникнення подвійного нарахування ЄСВ?

Аби не сплачувати ЄСВ при відносинах з ФОП, слід мати витяг з ЄДР

ДФС у Київській області інформує, що для уникнення подвійного нарахування єдиного внеску фізособа - підприємець, яка виконує роботи (надає послуги) відповідно до укладених цивільно-правових договорів, повинна надати суб’єкту господарювання копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію - виписку з Єдиного держреєстру юросіб, фізосіб - підприємців та громадських формувань, в якій зазначаються основні види діяльності.

Пунктом 4 розд. ІІ Порядку №1162 визначено, що взяття на облік юридичних осіб (їх відокремлених підрозділів) та фізичних осіб - підприємців, відомості щодо яких містяться в єдиному державному реєстрі, як платників єдиного внеску, підтверджується випискою з Єдиного держреєстру, яка надсилається (видається) цим юрособам (відокремленим підрозділам) та фізособам - підприємцям у порядку, встановленому Законом №755.

 

Від редакції

Податківці в цій новині не зупинилися на наслідках з ЄСВ у разі відсутності копій реєстраційних документів від ФОП. Але вони є. Так, за Законом про ЄСВ тільки на дохід ФОП за договором ЦПХ можна не нараховувати ЄСВ. Тобто для ненарахування ЄСВ підприємству потрібно мати документи щодо статусу ФОПа.

В іншій новині вони також вказували про наслідки з ПДФО та військового збору. Адже відсутність копії витягу з ЄДР (а у випадку з співпрацією з «єдинником» ще треба копію витягу з Реєстру платників єдиного податку) призведе до необхідності оподатковувати ПДФО та військовим збором доходу ФОП. Про це ми зазначили тут та ось тут.

До того ж податківці вже багато часу наголошують, що суми доходу ФОП мають бути зазначені у ф. №1ДФ під ознакою «157», навіть у разі документального підтвердження їхньої підприємницької діяльності.

Інформацію про держреєстрацію ФОПів можна подивитися в електронному вигляді у відкритому доступі на сайті Мін'юсту та інших сервісах.

Про реєстрацію платником єдиного податку можна дізнатися на сайті ДФС.

Але за нормами чинного законодавства має бути оформлена саме копія витягів. На жаль, ці правила не відмінили. 

Джерело: ДФС у Київській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»