• Посилання скопійовано

Увага! Незабаром з'явиться оновлена форма звіту з ЄСВ

Мінфін оприлюднив проект змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

Увага! Незабаром з'явиться оновлена форма звіту з ЄСВ

Мінфін оприлюднив проект свого наказу (завантажити), яким пропонує внести зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Перелік змін, передбачених проектом, можна завантажити тут>>

У проекті наказу враховано зміни, внесені законами №2449, №2476№ 2628 до Закону про ЄСВ, які забезпечать:

  • відображення у Звіті з ЄСВ єдиного внеску за іншого з подружжя, який не працював під час перебування за кордоном за місцем довготермінового відрядження працівника дипломатичної служби, з метою зарахування цього періоду до страхового стажу іншого з подружжя;

  • право для осіб, які доглядають за дітьми, хворими на важкі перинатальні ураження нервової системи, важкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, важкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, або дитина отримала важку травму, потребує трансплантації органу, потребує паліативної допомоги, на належне пенсійне забезпечення, державну допомогу у разі, якщо такі діти не визнані в установленому порядку дітьми з інвалідністю;

  • відображення у Звіті з ЄСВ фізичними особами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, в яких працюють особи з інвалідністю, пільгової ставки 8,41% для працюючих осіб з інвалідністю.

 

У Звіті з ЄСВ для роботодавців:

У пункті 15 інформації про страхувальника титульного листка:

  • після позиції «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату/(крім осіб, яким у звітному періоді нараховано грошове забезпечення)_____________________,» доповнити позицією такого змісту:
  • «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді з числа непрацюючих інших з подружжя працівників дипломатичної служби, яким нараховано єдиний внесок______________,»;

У таблиці 1 рядок 2.2 викласти у такій редакції:

 

22.2 підприємствами, установами і організаціями, фізичними особами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, працюючим особам з інвалідністю (8,41 %)  

 

Рядок 3 викласти у новій редакції такого змісту:

3
3
Нараховано єдиного внеску, усього (р. 3.1 + р. 3.2 + р. 3.3 + р. 3.4+ р. 3.5+3.6)  

 

Після рядка 3.5 доповнити новим рядком 3.6 такого змісту:

3.6 на суми мінімальної заробітної плати непрацюючому іншого з подружжя працівника дипломатичної служби (22 %)  

 

Рядок 6.1 викласти у такій редакції :

6.1 р. 3.1.+ р. 3.5 + р. 3.6 + 4.1.1 + р. 4.1.9 – р. 5.1.1 – р. 5.1.9 (22,0 %, 36,76–49,7 %)  

 

Звіт з ЄСВ для ФОПів:

Пункт 6 титульного листка:

3 ФО – на загальній системі оподаткування з   по  

Доповнити новою позицією такого змісту:

3 ФО – на загальній системі оподаткування з   по  

Додавання цього пункту буде необхідний тим ФОПам, які посеред року змінювали загальну систему оподаткування на спрощену та знову повернулися на загальну.  Для відображення такої ситуації в діючій формі, ми зазначати тут

У таблиці 1 назву графи 6 викласти у такій редакції: «Сума нарахованого єдиного внеску (графа 4 х графа 5)».

Нагадаємо, що наразі у формулі, що зазначена в графі 6 таблиці 1 додакту 5, множити треба значення граф 3 (де зазначено загальну суму оподаткованого доходу) та 4 (де зазначено ту частину доходу, на яку нараховується ЄСВ). Тоді як насправді треба було б перемножувати показники граф 4 та 5 (де зазначено ставку ЄСВ).  Про це ми писали тут. 

І ось наразі Мінфін вирішив це виправити.

Зауважимо, що зміст таблиць 1, 5 та 6 звіту з ЄСВ не зміниться. Але перелічені косметичні правки призведуть до появи нової редакції звіту з ЄСВ. До того ж зміться форма звіту з ЄСВ для ФОПів. 

Також нагадаємо, що відповідні зміни будуть внесені до Інструкції з нарахування та сплати ЄСВ. Про проект наказу Мінфіну читайте тут.

Очікується, що цей наказ набере чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. А поки що зауваження та пропозиції стосовно змісту проекту можна надавати за наступними адресами:

  • Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2, Е-mail: apar@minfin.gov.ua
  • Державна регуляторна служба України, 01001, м. Київ-11, вул. Арсенальна, 9/11, адреса web-сайту Служби: www.dkrp.gov.ua, E-mail загальний: inform@dkrp.gov.ua, E-mail прес-служби: pres@dkrp.gov.ua

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»