• Посилання скопійовано

Комітет з соцполітики ВРУ «за» верифікацію та моніторинг держвиплат

Законопроект №1231 розроблений з метою підвищення адресності держвиплат, сприяння розбудові системи соцзабезпечення, а також забезпечення ефективного використання бюджетних коштів

Комітет з соцполітики ВРУ «за» верифікацію та моніторинг держвиплат

ВРУ розповідає, що 13 вересня 2019 року народні депутати України – члени Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглянули проект Закону України про верифікацію та моніторинг державних виплат  (реєстр. №1231), поданий народним депутатом України Гетманцевим Д.О. та альтернативний до нього законопроект (реєстр. №1231-1), поданий народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В.

Під час розгляду законопроекту за реєстр. №1231 представники Міністерства фінансів України зазначали, що він розроблений з метою підвищення адресності державних виплат, сприяння розбудові системи соціального забезпечення, а також забезпечення ефективного використання бюджетних коштів.

Законопроектом, зокрема, пропонується запровадити верифікацію державних виплат – пенсій, допомог, пільг, субсидій, стипендій, інших виплат, що здійснюються за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування.

Верифікація державних виплат визначається, як комплекс заходів із збору та перевірки достовірності інформації для призначення, нарахування та/або здійснення державних виплат.

Верифікація державних виплат здійснюватиметься в інформаційно-аналітичній платформі (автоматизованій системі накопичення, обробки, аналізу інформації, отриманої від суб’єктів надання інформації) шляхом застосування комплексу заходів із збору, проведення аналізу та порівняння параметрів інформації, а також виявлення невідповідності даних у автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних.

Альтернативний законопроект за реєстр. №1231-1, на відміну від законопроекту за реєстр. №1231, пропонує проведення превентивної та поточної верифікації державних виплат виключно за наявності добровільної письмової згоди на її проведення. При цьому, пенсії та стипендії (крім соціальних стипендій) не включатимуться до державних виплат, які підлягатимуть верифікації.

За результатами проведеного обговорення члени Комітету підтримали та рекомендували парламенту прийняти законопроект за реєстр. №1231 за основу, з урахуванням під час доопрацювання зазначеного законопроекту до другого читання зауважень і пропозицій народного депутата України Королевської Н.Ю. та інших суб’єктів права законодавчої ініціативи, з метою недопущення прийняття органами, що здійснюють державні виплати, необґрунтованих рішень про припинення нарахування або здійснення державної виплати, перегляду розміру або строку її призначення.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»