• Посилання скопійовано

Увага! Заяви Мінсоцполітики та ФСС щодо призупинення виплат лікарняних

ФСС спростовує інформацію щодо «рейдерського захоплення». А Мінсоцполітики заявляє, що інформація про призупинення фінансування виплат лікарняних та допомог Фондом соцстраху не відповідає дійсності

Увага! Заяви Мінсоцполітики та ФСС щодо призупинення виплат лікарняних

Нагадаємо, що вчора, 20 листопада, Фонд соцстраху повідомив про те, що вимушений призупинити перерахування коштів для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам. Причина - закінчення кошторисних призначень за зазначеним напрямом, що затверджені бюджетом Фонду.

Згодом на сайті ФСС з'явилося також спростування інформації щодо "рейдерського захоплення". У повідомленні наголошено, що установа працює в штатному режимі.

Також у ФСС нагадують, що за рішенням Печерського районного суду міста Києва від 08.11.2019 скасовано постанову правління Фонду від 15.05.2018 «Про звільнення директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Є. Баженкова». Євгена Баженкова було поновлено на посаді 15 листопада 2019 року.

Окремо зазначено, що 20 листопада 2019 року Фондом вимушено призупинено перерахування коштів для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам, зокрема, лікарняних і допомоги по вагітності та пологах. Фінансування тимчасово не здійснюється у зв’язку із закінченням кошторисних призначень за зазначеним напрямом, що затверджені бюджетом Фонду.

«Виплати призупинено через суто бюрократичні причини – не прийнято зміни до бюджету Фонду на 2019 рік. Тобто кошти є, а перерахувати їх людям ми не можемо. Адже відповідно до діючого законодавства Фонд не має права перераховувати кошти, якщо вичерпано кошторисні призначення за напрямом. Ситуація була прогнозована, тому профспілкова сторона в складі правління Фонду звернулась до керівництва Міністерства соціальної політики з цього питання ще у вересні 2019 року. Міністерство соціальної політики, як орган державного нагляду за Фондом, може за погодженням із Міністерством фінансів подати проект внесення відповідних змін на затвердження Кабміну. Одразу після їх прийняття виплати буде відновлено», – зазначив директор виконавчої дирекції Фонду Євген Баженков.

Своєю чергою, Мінсоцполітики заявило, що інформація про призупинення фінансування виплат лікарняних, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами і т.д. Фондом соцстраху не відповідає дійсності. 

У Міністерстві наголосили, що станом на сьогодні залишки на рахунку Фонду становлять 429.4 млн грн, що є достатнім для проведення НЕОБХІДНИХ виплат у поточному місяці. Більше того, надходження до Фонду формуються щодня зі сплати ЄСВ роботодавцями.

Проте, “новий” керівник Фонду Євген Баженков, якого минулого тижня Печерський суд Києва поновив на посаді, і був зареєстрований державним реєстратором навіть без повного тексту судового рішення в той самий день, призупинив виплати.

Міністерство соціальної політики вважає цю ситуацію НЕПРИЙНЯТНОЮ.

18 листопада Міністерство соціальної політики уже звернулося до Міністерства юстиції із проханням скасувати дії державного реєстратора щодо запису в ЄДРПОУ Баженкова Є.В. як директора виконавчої дирекції Фонду.

Міністерство соціальної політики розраховує на об’єктивне та справедливе рішення відповідних органів, які повинні встановити правомірність поновлення Євгена Баженкова.

Мінсоцполітики докладе усіх зусиль для якомога швидшого вирішення ситуації та ГАРАНТУЄ поновлення виплат. Для цього урядом було затверджено склад урядової сторони правління Фонду, щоб перевести роботу Фонду в правове поле і уникнути подібних маніпуляцій.

Детальніше про цю ситуацію обіцяють розповісти вже сьогодні, 21 листопада, на брифінгу для ЗМІ. Захід відбудеться у Міністерстві соціальної політики України, за адресою: вул. Еспланадна 8/10. Акредитація ЗМІ за телефоном: 289-35-60, та на електронну адресу press@mlsp.gov.ua.

***

UPD_21/11/2019_11:40

За повідомленням ФСС у зв’язку з критичною ситуацією з фінансуванням коштів на виплату матеріального забезпечення застрахованим особам, голова правління Володимир Саєнко звернувся до членів правління щодо термінового проведення 26 листопада позачергового засідання правління Фонду.

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»