• Посилання скопійовано

ФОП не здійснює діяльність: що з ЄСВ?

Податківці наголосили, що ЄСВ сплачується незалежно від фінрезультату підприємницької діяльності

ФОП не здійснює діяльність: що з ЄСВ?

ДПС у Херсонській області нагадує, що страхувальники-роботодавці зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом, яким є календарний місяць.

Відповідно до ч. 12 ст. 9 Закону України від 08.07.2010 р. №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон), ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

У разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції, а його посадові особи несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із Законом.

Відповідно до ст. 25 Закону до роботодавців застосовуються такі штрафні санкції:

  • одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄСВ (авансових платежів) – у розмірі 10% таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум;
  • у розмірі 20% несплачених або несвоєчасно сплачених сум ЄСВ.

На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення.

Окрім того, за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати внеску посадові особи платників ЄСВ несуть адміністративну відповідальність.

Зокрема, відповідно до ст. 165-1 КУпАП несплата або несвоєчасна сплата ЄСВ, у тому числі авансових платежів, у сумі:

  • що не перевищує 300 НМДГ. – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, ФОП або осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, від 40 до 80 НМДГ. За повторне протягом року вчинення таких дій – від 150 до 300 НМДГ.
  • понад 300 НМДГ – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб, від 80 до 120 НМДГ. За повторне протягом року вчинення таких дій – від 150 до 300 НМДГ.

 

Від редакції: Наведемо судову практику щодо питань сплати ЄСВ

Висновки Верховного суду у справах 2018-2019 рр були такими:

  1. не зважаючи на отриманий дохід протягом всього періоду – календарний рік, підприємці та самозайняті особи визначають базу для сплати ЄСВ за результатами податкового періоду – місяця (з врахуванням витрат цього періоду);
  2. щомісячний чистий дохід обраховується за результатами даних у Книзі обліку доходіві та витрат;
  3. база для нарахування ЄСВ визначається з врахуванням максимальної величини бази нарахування у місяцях отримання прибутку, а у збиткових податкових періодах (календарний рік, місяць тощо) – розмір ЄСВ не може бути меншим за розмір мінімального страхового внеску,
  4. визначати базу оподаткування шляхом ділення річного оподаткованого прибутку, вказаного у річній декларації про доходи та майновий стан на кількість місяців, за які вона складалась, – не передбачено ні Законом про ЄСВ, ні Порядками нарахування і сплати ЄСВ та формування та подання страхувальниками Звіту. 

***

Читайте також:

Джерело: ДПС у Херсонській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»